Alapítványi professzúra a Pécsi Tudományegyetemen

Forrás: Zentrum

Február elején, egyidőben a tavaszi szemeszter kezdetével indult a munka a Pécsi Tudományegyetemen a “Délkelet-európai német történelemmel és kultúrával” foglalkozó professzúrán.

A professzúrát, amelyet egy vezető és egy asszisztens alkot, a Müncheni Maximilians-Universität és a Pécsi Tudományegyetem által kötött egyezmény alapján 2006. szeptember 13-tól öt éven át Németország kulturális ügyekért felelős minisztere, Bernd Neuman fog finanszírozni.

A professzúra vezetésével Dr. Gerhard Seewannt bízták meg, aki eddig a Südost-Institut München kutatásokért és a könyvtárért felelős vezetője volt.

Dr. Seewann február 1-én kezdte meg munkáját és február 12-től tart előadásokat a Pécsi Tudományegyetem Történelem Tanszékén.

A professzúra kutatási- és oktatási területeit tekintve a Dunai- és Kárpát-Medencében élő németek történetével és kultúrájával, a terület multietnikus jellegével és a német-magyar kapcsolatokkal foglalkozik.

Céjal az egyetem Német Nyelvészeti és Irodalmi Tanszékével, valamint más releváns oktatási intézményekkel való szoros együttműködés, hogy a professzúra hosszú távon a kisebbségkutatás interdiszciplináris központjává válljon.

Ehhez kitűnő feltételek nyújt az is, hogy a Pécsi Egyetemen 1980 óta folyik nemzetiségi kutatás, valamint a Történelem Tanszéken “Európa és a magyarok a 18-20. századig” c. doktori képzés folyik.

Seewann professzor az elmúlt 30 évben maga is nagyban hozzájárult a közép-kelet és délkelet-európai multietnikus kutatásokhoz és hangsúlyozza Pécs környékéhez, mint németek lakta területhez való kötődését.

Első óráin három témával fog goglalkozni diákjaival: “A német-magyar kapcsolatok és a magyarországi németek története a 20. században”, “Nemzetek kialakulása a 19. és 20. században, valamint az ebből adódó kisebbségi problémák”, illetve a “Sztereotípiák szerepe a német-magyar kapcsolatokban a középkortól a 2. világháborúig”.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo