Nagy magyarországi német moziélmény



Április 27-én immár második alkalommal rendezték meg a magyarországi német ifjúsági filmünnepet, az „Abgedreht”-et. Mivel idén kétszer annyi filmet neveztek be, mint tavaly, szám szerint tizenkettőt, ezért a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ a Vörösmarty Moziba invitálta a filmkedvelőket.

Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója köszöntötte a közönséget, majd a Német Nagykövetség sajtóreferensével, Natascha Garloff-Jonkers-szel megnyitották a rendezvényt. Elsőként egy a Zentrum által készített riportfilm került bemutatásra, melyben ismert magyarországi német személyiségek, partnerszervezetek képviselői, zsűritagok és a tavalyi év nyertesei mondták el véleményüket a filmünnepről. Ezt követően a fiatal filmesek szép, izgalmas és vagány német nyelvű, a magyarországi németséget, embereket, hazát, hagyományokat, történelmet, szerelmet, mesét és még sok mást feldolgozó filmjei voltak láthatók a vásznon. A szünetben a fiataloknak lehetősége nyílt arra, hogy megismerjék egymást és beszélgessenek. A filmbemutató második részét Helmut Hofmann, a budapesti Goethe Intézet igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki fantáziadús műveikért meg is dicsérte a fiatalokat.

A díjátadón minden résztvevő kapott egy, külön az „Abgedreht”-re készített pólót, illetve a Goethe Intézet mindenkit értékes könyvekkel ajándékozott meg. Az első három helyezettre három, a filmünnepre készített kerámia illetve 500, 300 200 Euró értékű pénzjutalom várt, amelyet a Német Nagykövetség ajánlott fel. Két különdíj is kiosztásra került: a Magyarországi Ifjú Németek Közössége egy csapat számára ingyenes részvételi lehetőséget ajánlott fel 2007-es kreativitás táborára, a Zentrum pedig 15000 forint értékben ajándékutalványt és Abgedreht-DVD-re jogosító utalványt adott át.

A zsűri tagjainak idén is nagyszerű személyiségeket sikerült megnyerni: Heinek Ottót, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökét, Dagma-Lara Heusler filmkészítőt, aki a Goethe Intézet munkatársa, valamint a Magyar ATV főrendezőjét, Hoffmann Györgyöt.

Az első díjat Wild Eszter Anna nyerte Sopronból, aki a Berzsenyi Dániel Gimnázium és Líceum tanulója. „Dachbodenschätze” című filmjében humorosan mutatta be, hogy mit jelent egy fiatal lány számára magyarországi németnek lenni. Döntését a zsűri a következőképpen indokolta: Anna fantáziájáról tett tanúbizonyságot filmjében. Jó ritmusváltás és kreatív megvalósítás jellemezte művét. Bár a hangminőség nem volt tökéletes, a bátorság és a humor mindezt feledteti.

A második díjat a pécsi Koch Valéria Gimnázium tanulói vehették át. A „Schicksal” címet viselő mű, melyet Spengler László, Nyitrai Balázs és Horváth Gergő készített, egy szívszorító magyarországi német szerelmi történetet mesél el. A film főszereplői szerepeiket olyan meggyőzően játszották, hogy szem nem maradt szárazon.

A harmadik díjnak Pátkai Lilla, Seprényi Anita, Szénási Júlia és Szűcs Gerda örülhettek, akik mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium diákjai. „Schwabenschicksal” című filmjük a malenkij robot és a kitelepítés témáját dolgozta fel.

Még májusban megjelenik egy-egy DVD a tavalyi és az idei filmekből. A kiadvánnyal, a győztesekkel, valamint a filmünneppel kapcsolatos információk a www.abgedreht.zentrum.hu oldalon elérhetők.

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ ezúton köszöni minden támogató és munkatárs segítségét, akik segítségükkel hozzájárultak az „Abgedreht” sikeréhez.

Ajánlott hírek