Rock’n Run – Hangjáték

Forrás: Zentrum

A Külföldi Kapcsolatok Intézete (Institut für Auslandsbeziehungen- ifa), a Magyarországi Ifjú Németek Közössége (MINK) és a szatmárnémeti Romániai Németek Demokrata Fóruma (DFDR) 2007 február- és márciusára közös hangjátékprojektet szervezett.

A két részből álló projekt résztvevői 15 és 18 év közötti fiatalok voltak, akik nagyon jól beszélik a német nyelvet. A német nyelv népszerűsítése mellett a projekt célja az volt, hogy a résztvevőket megismertesse a hangzóanyaggal való bánásmód különböző technikai lehetőségeivel. Ennek során a diákok a médiapedagógia módszereinek segítségével elsajátíthatták a hang mint művészi kifejésforma értő használatát.

A cselekmény: A Romániában élő 17 éves Liza elégedetlen. Édesanyja munkájából adódóan állandóan úton van, a nagymamája mindig ugyanazt főzi, a kisöccse már az agyára megy, ráadásul édesapja folyton sváb népzenét hallgat, miközben Lizát be akarja íratni a hagyományörző tánccsoportba. Liza titkos menedéke a ‘Moheads’ nevezetű diákformáció, amelynek ő a frontembere. Énekesi ambícióiról azonban szülei nem tudnak. Amikor a zenekar lehetőséget kap egy budapesti versenyen való részvételre, a Lizát körülvevő világ alaposan összezavarodik.

A történet nemcsak fiatalok tipikus pubertáskori problémáit tematizálja, hanem a kisebbséget érintő aktuális kérdéseket is. A német gyökereihez még erősen kötődő apa szembe kerül ‘asszimilált’ lányával, aki elutasítja a német identitással kapcsolatos szokásokat. Ezúton olyan témák tudatosíthatók, mint a szokások és hagyományok fontossága, valamint az identitásvesztéssel, asszimilációval kapcsolatos problémák.

A hangjáték meghallgatása után beszélgetésre kerül sor. Ebből minden érdeklődő megismerheti a projekt részletes tartalmát, kivitelezésének állomásait. A jelen lévő résztvevő diákok személyesen mesélnek a hangjáték elkészítése során szerzett tapasztalataikról, élményeikről, és a hangjáték iskolában, médiában való felhasználási lehetőségeiről.

A német nyelvű rendezvényre a Külügyi Kapcsolatok Intézete (Institut für Auslandsbeziehungen – ifa) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) támogatásával kerül sor. További információval a Magyarországi Németek Házában található Külföldi Kapcsolatok Intézetének irodája áll rendelkezésre telefonon az (1) 269-1081-es számon, illetve a hdu-info@zentrum.hu email címen.

Rock’n Run – Hangjáték

A hangjáték bemutatója

2007.05.17, 18:00 óra

Magyarországi Németek Háza, rendezvényterem

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo