A német egység napja

Forrás: Zentrum

2007 október 3-án Németország az újraegyesítés 17. évfordulóját ünnepli. A Tovább gombra kattintva olvasható Horst Köhler szövetségi elnök üzenete a Német Egység Napja alkalmából, 2007-ben.

Nyugtával dicsérd a napot szokták mondani találóan. Én mégis már ma visszatekintésre vállalkozom. 2007 jó év volt Németország számára. Ez az év a német soros EU-elnökséggel kezdődött az első félévben. Az Európai Unió megújult alapjaihoz vezető úton az Európai Tanács júniusi határozataival fontos lépést tettünk előre.
 Az éghajlatvédelmi politikában is a kibocsátás lényeges csökkentésében állapodtunk meg, amely aztán a G-8-ak állam- és kormányfőinek Heiligendammban, ezen a keleti-tengeri fürdőhelyen lezajlott találkozójának keretében elért megállapodások előfeltételét képezték. Az érdekek eltérő volta ellenére érezhető a növekvő belátás, hogy itt valamennyien egy csónakban evezünk. Éghajlatunk védelme alapvető fontosságú, és nemcsak a teremtés megtartása miatt, hanem a szabad gazdasági rend elfogadtatása miatt is. Egyre inkább megértik az emberek, milyen előnyök származnak a természetes erőforrásokkal való kíméletes bánásmódból. Számomra fontos, hogy a bolygónk, környezetünk és légkörünk iránt viselt felelősségünket ne egymásra hárítsuk, hanem erőnket ehelyett inkább arra fordítsuk, hogy cselekedjünk. Az „Én akkor lépek fel aktívan, mihelyt te is” hozzáállás nem lehet többé a maximánk. 
„Én aktívan lépek fel, csatlakozz te is!”, ma így hangzik a felhívás. Németország jó példával kíván elöljárni. Át kell ültetni a gyakorlatba ezt a jószándékot. Egy csepp keserűség azért megtalálható az elmúlt hónapokra való visszatekintésben: nagyobb sikert szerettem volna látni a Millennium Development Goals megvalósításánál, ezen intézkedések révén kellene a világban a szélsőséges szegénységet 2015-ig a felére csökkenteni. Kezdődik a megvalósítási folyamat második félideje. Kívánatos lenne, ha megkettőződnének az erőfeszítések, valamennyi érintett részéről, mind az északon mind délen. Csalódást okozott, hogy a 2007-es dohai világkereskedelmi-tárgyalássorozatot nem tudtuk befejezni.
 Az emberiség nagy céljait – béke, biztonság és az éhség ill. szegénység legyőzése – csak közösen érhetjük el. Alapvetően ezt mindenki tudja, de gyakran fárasztó aprólékos munka marad, amíg átküzdjük magunkat a rövidtávú nemzeti érdekek sűrűjén és nem tévesztjük szem elől ezeket a célokat. Nemzetközi szinten még szorosabban együtt kell működnünk, és erősítenünk kell a nemzetközi szervezeteket.
 2007 a német nemzetgazdaság számára is jó év volt. Dinamikus a növekedés, emelkednek a foglalkoztatottsági mutatók és töretlen a külkereskedelemben elfoglalt erős pozíciónk. Most az a fontos, hogy gazdasági alapjainkat tovább erősítsük és építsük.
 Mindenek előtt a képzés és az oktatás valamint a kutatás és a fejlesztés játszik döntő szerepet abban, hogy országunk a jövőben is meg tudja tartani pozícióját. Németország ezen az október 03-án, a Német Egység 17. évfordulóján bizakodva tekint a jövőbe. Világközösségünkre nagy feladatok várnak. Országunk rendelkezik azzal az erővel és akarattal, hogy ehhez hozzájáruljon.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo