Robert Balogh: „Schvab Trilógia”

Forrás: Zentrum

Felolvasó-est és beszélgetés a szerzővel (magyar nyelven)

2007. október 04., 19.00 óra – Magyarországi Németek Háza, Rendezvényterem – moderátor: Wilhelm Droste (az ELTE germanisztika szakának docense, publicista)

Bár a magyarországi német Véménd faluból származó és Pécsett többek között mint a www.terasz.hu online kulturális magazin főszerkesztőjeként tevékenykedő szerző, Balogh Robert magyar nyelven ír, de tematikáját tekintve aligha lehetne „németebb”. Első három könyve olyan trilógiát alkot, melyben a magyarországi német identitás alapvető alkotóelemeire kérdez rá újító, mégis a tradíciókat innovatívan felhasználó módon. A számos ösztöndíjjal és elismeréssel kitüntetett szerző a magyarországi németség hétköznapjainak és történelmének feldolgazatlan, sokszor traumatikus tapasztalatait mint a tudattalanban működő erőket dolgozza fel műveiben, miközben kritikus hozzáállást követel ezekkel az identitásképző tartalmakkal kapcsolatban.

A Schvab evangiliom (2001), a Schvab legendariom (2004) és a Schvab diariom (2007) számos tudományos dolgozat alapját képezték ill. bekerültek a középiskolai irodalmi oktatás anyagába is, így a Magyarországi Németek Háza nagy örömmel veszi október negyedikei bemutatkozását. A felolvasóestet Wilhelm Droste, az ELTE docense moderálja.

A rendezvény folytatásaként az Eckermann kávézóban egy német nyelvű felolvasó-estre is sor kerül a Három Holló tagjainak közreműködésével október 25-én. Itt az általuk német nyelvre lefordított és dramatizált szövegeket audiovizuális vetítés kíséri, így téve még maradandóbbá az irodalmi élményt.

A rendezvények támogatója a Külföldi Kapcsolatok Intézete (Institut für Auslandsbeziehungen) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

További információval a Magyarországi Németek Házában található Külföldi Kapcsolatok Intézetének (Institut für Auslandbeziehungen) irodája áll rendelkezésre telefonon az (1) 269-1081-es számon, illetve a info@hdu.hu email címen.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo