Több, mint gyakorlat – Bepillantás a kulisszák mögé

Forrás: Zentrum

Frankfurti diákok második generációja indult idén útnak, hogy egy hét hetes gyakolatot teljesítsenek Budapesten egy közintézményben 2007. augusztus 27. és október 12. között.

Nekem, azaz Florence Fahrenbachnak, a frankfurti Johann Wolfgang Goethe Egyetem hallgatójának adatott a lehetőség, hogy a Magyarországi Német Kulturális- és Információs Központnál, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatánál betekintést nyerjek a magyarországi munkanapokba.

A gyakorlatot a Frankfurt am Mainban székelő Hertie Közalapítvány a „Kafka” (Fiatal akadémikusok továbbképzési és kooperációs csereprogprogramja) programjának keretein belül szervezte, amelyet 2003-ban hívtak életre és a kezdetekben lengyel egyetemistáknak került meghirdetésre, akik szívesen mentek volna Frankfurtba. Időközben két további várossal bővült a partnervárosok listája – Prágával és Budapesttel. Így 2004-ben első alkalommal választhatták gyakorlati helyül a további két várost.

Így történt, hogy augusztusban megkezdhettem első hetemet a Zentrumnál. Sőt nem is egyedül, hanem csoporttársammal Sonja Taylorral, aki később a Pester Lloydnál folytatta a gyakorlatot. Első feladatunk egy a Zentrum weboldalára írt cikk volt a Kafka-Programról. Ezt az első újságírói tapasztalatot bővíthettem ki a következő hetekben, a további cikkek fogalmazása közben, amelyeket a weboldalra, illetve a Neue Zeitungnak írtam. Az írás komoly tapasztalatszerzés és kihívás volt a számomra.

Természetesen segédkeztem a Zentrumnál és a MNOÖ-nél is a mindennapi adminisztratív munkákban, pl. a honlap aktualizálásában, kutatómunkákban. Így hosszabb ideig foglalkozhattam az önkormányzatnál EU-programokkal.

Különleges eseménynek számított az a két szeptemberi nap, amikor a “Civil mező” programon vettem részt a Terézvárosban, illetve a “Nyelvek európai napján” az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Mindkét rendezvényen lehetőségem nyílt, hogy képviseljem a Zentrumot.

Gyakorlati időm során lehetőségem nyílt, hogy betekintést nyerjek egy magyarországi német kulturális intézmény PR munkájába, valamint a kisebbségi szervezetek mindennapjaiba. Szociológia szakosként megfigyelhettem az intézmények társadalmi beágyazódását és interakcióit, így bővítve az elméleti ismereteimet a gyakorlattal.

Mindezen túl péntekenként egy szakmai program keretén belül Magyarország politikai, gazdasági és szociális helyzetét is részletesebben megismerhettem.

Összefoglalva: Nagyon hálás vagyok ezért az egyedülálló lehetőségért, hogy nem turistaszemszögből ismerhettem meg Magyarországot és Budapestet.

Ezúton köszönöm Ambach Mónika, Schubert Olivía, Kovács Helga és Pfiszterer Angelika segítséget, akik szívélyesen fogadtak és a gyakorlatom alatt támogattak. Az elmúlt hét hét fontos személyes és szakmai tapasztalatokat jelent a számomra.

Florence Fahrenbach

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo