Nemzetiségi informatikai kerekasztal

Forrás: Zentrum

Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója majdnem kétéves szünet után ismét meghívta egy a célokról és az eddigi informatikai sikerekről szóló beszélgetésre a magyarországi kisebbségek képviselőit, illetve a Miniszterelnöki Hivatal Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság munkatársait.

A találkozóra január 17-én a Minisztérium Vadásztermében került sor. Az országos önkormányzatok küldöttei beszámoltak arról, hogy kisebbségüknek milyen mértékben sikerült beágyazódnia az információs társadalomba. Egy ideje minden kisebbség rendelkezik saját internetoldallal, melynek segítségével értesíthetik az érdeklődőket újdonságaikról és munkájukról. Példaszerű ezen a téren a horvát kisebbség internetrádiója. A megbeszélésen a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatónője képviselte, aki bemutatta a Zentrum projektjeit és elmondta, hogy hamarosan elindul a hír- és közösségi portál valamint más hasonló internetes programok, illetve, hogy megújul az országos önkormányzat honlapja is. Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy bár sok kisebbségi önkormányzat rendelkezik számítógépekkel, egy részüknek nincsen internethozzáférése. Ezen a téren a kisebbségeknek mindenképpen támogatásra van szükségük. Mindemellett az alapvető informatikai tudás közvetítése is nagyon fontos. Azok a képviselők, akik a 2002. december 20-án alapított első nemzetiségi informatikai kerekasztal munkájában résztvettek, kiemelték, hogy a program keretében több kisebbségi önkormányzat technikai ellátását sikerült megoldani, de ezek egy részét már le kellene cserélni, hogy a grémiumok munkája továbbra is surlódásmentesen folytatódhasson. Az alapítóülésen Horváth Csabát, a horvát kisebbség képviselőjét választották meg társelnöknek Csepeli György elnök mellé. Ők vezették együtt már az első kerekasztal munkáját is.

Májusig minden kisebbséget külön megvizsgálnak az információs társadalomban elfoglalt helyük alaján: hol vannak a gyenge pontok, ahol támogatásra van még szükség. Az eredmények kiértékelését egy koncepció kidolgozása követi azzal kapcsolatban, hogyan tudnák erősíteni a kisebbségek az információs társadalomban betöltött szerepüket.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo