Nemzetközi GJU-focikupa



Hans Peter Schiff, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetének védnöksége alatt 2008. február 7-től 10-ig Pilisvörösvár ad helyet a Magyarországi Ifjú Németek Közössége tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő hagyományos, 150 fő résztvevőt számláló focikupájának, mely az idei évben a burgenlandi horvát és a karintiai szlovén kisebbségi csapatok részvételével nemzetközivé bővül.

A MINK a legnagyobb országos ifjúsági kisebbségi szervezetként fontos szerepet tölt be a magyarországi német kisebbség utánpótlásának építésében. Ebben a hagyományok ápolása mellett a német nyelv és a német kultúrával kapcsolatos aktuális témák is hangsúlyos szerepet kapnak. Ennek megfelelően az idei focikupa-találkozó a sporton és szórakozáson kívül olyan workshopokat és filmvetítéseket kínál a résztvevő fiatalok számára, melyek megfelelnek a modernizációra irányuló kisebbségi törekvéseknek, valamint hosszú távon nagyobb létszámú közönséget tudnak megmozgatni. A kupa legjobbjai 2008-ban a nyelvi kisebbségek „Europeada” elnevezésű versenyére jutnak tovább, ezzel ápolva kapcsolatainkat más európai kisebbségek felé.

A rendezvény előkészítését, lebonyolítását az MINK önkéntes fiataljaiból álló csapata végzi. A projekt partnereiként, támogatóiként a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ), a Külföldi Kapcsolatok Intézete (Institut für Auslandsbeziehungen/ifa), a Penny Market Kft. és a Sanoma Budapest Zrt. lép fel, a rendezvény főszponzora illetve főtámogatója a budapesti Német Nagykövetség, a Fox Autorent Kft. és Pilisszentiván Városa.

A rendezvény hivatalos meghívottjai közé tartozik a Német Nagykövetség kulturális osztálya képviseletében Birgit Wünsche, Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke, Ritter Imre, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének (ÉMNÖSZ) elnöke, valamint Gormon István pilisvörösvári, Sztilkovics Szávó pilisszentiváni polgármesterek.

A kupán részt vehet bármely 16 és 25 év közötti diák, főiskolai, egyetemi hallgató – minden, a német kisebbséghez tartozó, a MINK baráti köreiben aktívan tevékenykedő, vagy a német kisebbség, a német nyelv és kultúra iránt érdeklődő fiatalt szeretettel látunk!

A rendezvénnyel kapcsolatos további információval a MINK irodája áll rendelkezésre telefonon az (+36) 1 269-1084-es számon, illetve a buro@gju.hu email címen.

Ajánlott hírek