Tizenöt film versenyez a Nemzetiségi Filmszemlén

Forrás: Zentrum

Ötödik alkalommal rendezik meg a Magyarországi Nemzetiségi Filmszemlét, amelynek március 28-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. Idén a bolgár kisebbség a vendéglátó. A döntőben szereplő tizenöt alkotást mintegy félszáz filmből választotta ki a háromtagú zsűri, Mundruczó Kornél filmrendező vezetésével. A döntőbe két német alkotás is bekerült.

A nemzetiségi filmszemlére megkötés nélkül nevezhettek alkotóműhelyek, magánszemélyek és televíziók 2006. január 1-je után készült, nemzetiségekkel foglalkozó pályamunkáikkal. A rangos mezőnyben több olyan film is helyet kapott, amely különböző hazai és külföldi seregszemléken már bizonyított, így például a Tesla, a Svédtelenül vagy a „C” mint cigány című alkotás. A döntnökök három filmet jutalmaznak, Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az idén különdíjat is átad. (forrás: MTI)

A hagyományoknak megfelelően minden alkalommal más kisebbség vállalja magára a házigazda szerepét, az idén a bolgárok a vendéglátók. Ennek megfelelően a filmszemle meghívóját bolgár grafikus tervezte, egy teremben pedig, párhuzamosan a versenyfilmekkel, kizárólag bolgár filmeket vetítenek. A szemlét követő fogadáson a nézők bolgár kulináris csemegékkel ismerkedhetnek.

A döntőbe jutott alkotások:

Gazdagítani vágytam világot s embert – Kátó Sándor portréja (Molnár József)
12.41 Portré Balogh Attila ötvenedik születésnapjára (Kovács János)
PL-akátos (Szabó Jutka)
Itt felejtette őket az ég (Pászti Rita)
Szent Efrém bizánci férfikórus (Budai Adrien)
Tesla (Milivojevic Snezana, Sibalin György)
Hagyományok – házasság két nyelven (Kovács János)
Granada – Maya család (Cs. Nagy Sándor)
Szlovákia II – “Számkivetettek” (Kovács János)
Svédtelenül (Kovács János)
Mint két tojás – ikrek (Kreszta István)
Agárdy Gábor portré – Piros orral is meg lehet halni a bohócnak…? (Budai Adrienn)
„C” mint cigány (Kovács János)
A vecsési tubás (Ambach Mónika)
A bólyi körkép (Stangl Márta)

A német kisebbséget képviselő két film az MTV Unser Bildschirm munkatársainak alkotása.

A bólyi körkép a múlt évben felújított Bólyi malomról szól, melynek rendezvénytermét König Róbert grafikus művész falfestménye díszíti. A film bemutatja, hogyan készült az alkotás, amely a baranyai kisváros történelmét dolgozza fel, kiragadva egy-egy momentumot a település életéből. (rendező: Varga Zsófia, szerkesztő: Stangl Márta)

A vecsési tubás főszereplője Fenyvesi Antal tubaművész, aki a főváros közvetlen közeléből, Vecsésről származik, ahol különböző zenekarokban játszik és a zeneiskolában is tanít. A hét felét azonban Bécsben tölti, ahol korábban a Zeneakadémián tanult, s ahol a Brassissimo Vienna fúvósötös tagja. Antal Németországban, Európa legnézettebb német nyelvű televíziós show-műsorában hívta fel magára a figyelmet, amikor bebizonyította, milyen virtuóz módon játszik a tubán. A kérdésre, hogy mi a hobbija, csak egy választ tud adni: „A zene”. (szerkesztő: Ambach Mónika)

Az eseményhez kapcsolódóan a filmszemle szervezője, az MTV kisebbségi műsorainak szerkesztősége „Van egy jó ötleted?” címmel szinopszispályázatot hirdetett középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákoknak. A kiírók a kisebbségben élőktől vagy a kisebbségi lét ismerőitől várnak filmtémákat március 16-ig. A legjobb műsorötlet benyújtója a szerkesztőség szakmai segítségével elkészítheti filmjét, amelyet a Magyar Televízió is bemutat.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo