„Stiefkind der Sprache” – Emlékezés Koch Valériára

Forrás: Zentrum

Április 10-én a Magyarországi Németek Házában a 10 éve elhunyt költőnőre, Koch Valériára emlékeztek. A megemlékezés apropóját Koch Valéria „Stiefkind der Sprache” című kötetének újrakiadása adta, melynek első kiadását rövid idő alatt elkapkodták.

A rendezvényen Schuth János, a könyv kiadója és a Neue Zeitung főszerkesztője mutatta be a kötetet. Ezután egy rövid filmet tekinthettek meg a résztvevők, melyben fényképek és az egykori kollégákkal készített interjúk segítségével hozta közelebb a kétnyelvű költőnőt a népes közönséghez.

Ezután a közönség Hetényi Árpád és Korb Angéla – mindketten a Neue Zeitung munkatársai – meggyőző tolmácsolásában hallgathattak meg az újrakiadott könyvből több verset.

Az est zárásaként egy pohár bor mellett lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők megosszák egymásal gondolataikat a költőnő munkásságáról.

Koch Valéria, „a csillag a magyarországi német irodalom egén” (Szabó János) 1949. április 22-én született a dél-magyarországi Szederkényben (Surgetin). Versek, elbeszélések, esszék és gyermekirodalmi alkotások mellett magyar és német nyelvű fordításai jelentek meg. Mindezeken felül rendszeresen publikált a Neue Zeitungban, a Neuer Pester Lloydban, hallható volt különböző rádióadókban, valamint írásai jelentek meg magyarországi és a német nyelvterületen megjelenő irodalmi folyóiratokban egyaránt.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo