Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója (FUEV) kongresszusa Pécsett

Forrás: Zentrum

27 ország 38 nemzetiségi és etnikai kisebbségi népcsoportjának közel 180 képviselője vesz részt az Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója (FUEV) 2008. május 22-24. között Pécsett, a Palatinus Hotelben megrendezésre kerülő 53. Nemzetiségi Kongresszusán. Európa legnagyobb kisebbségi szervezetének (www.fuen.org) idei kongresszusán a média a központi téma.

Az európai nemzetiségek képviselőin kívül a kongresszuson a hazai és a nemzetközi politika több jeles személyisége is részt vesz: Dr. Szili Katalin házelnök asszony fogadást ad a résztvevőknek, akiket köszönt Tabajdi Csaba, az Európa Parlament tagja, az EP közelmúltban megalakult Párbeszéd Csoportjának elnöke és Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára is. A kongresszuson előadást tart Tasnádi Péter, Pécs város polgármestere, országgyűlési képviselő.

A kongresszus súlyponti témája a kisebbségek médiahelyzete. A FUEV a médiához való jogot alapjognak tekinti, de az e joggal való élés számos problémába ütközik. A kisebbségek jórészt rendelkeznek ugyan saját médiumokkal és publikációkkal, nehézséget okoz számukra azonban a többségi médiában való megjelenés. A többségi társadalmak túl keveset tudnak róluk és ezért gyakran, mint valami kívülállókra tekintenek rájuk. A kongresszus – melyen számos kisebbségi médium mellet több németországi és ausztriai rádió- és televízió társaság, valamint lap is képviselteti magát – azt a kérdést igyekszik körüljárni, hogyan ültethető át a gyakorlatba a médiához való alapjog. Ezt a célt szolgálják a Magyar Rádió és a Magyar Televízió pécsi regionális stúdiói nemzetiségi szerkesztőségeiben teendő látogatások, valamint a walesi Mercator Institut által végzett és a kongresszuson bemutatásra kerülő európai helyzetfelmérés. A nemzetiségek képviselő mindemellett megvitatják, miként segíthetik az új médiumok a kisebbségek jobb megismerését és elfogadtatását.

normal_13000073_10001634_img_0537

 
A kongresszus közös nyilatkozatot fogad el a nemzetiségek médiahelyzetével kapcsolatban Hans Heinrich Hansen, a FUEV – a dániai német kisebbséghez tartozó – elnöke szerint elérkezett az idő, hogy a nemzetiségek jobban megmutassák magukat, hisz Európában minden hetedik polgár valamely kisebbséghez tartozik és a kontinensen több mint 60 regionális, vagy kisebbségi nyelvet beszélnek. A kulturális sokszínűség és a többnyelvűség olyan értékek, amelyekre a többségi társadalmaknak is oda kell figyelniük, és amelyeket a politikának is támogatnia kell. A kisebbséghez tartozók született európaiaknak tekinthetők, hisz megtestesítik az EU azon célkitűzését, hogy az európai polgárok többnyelvűek legyenek.

normal_13000073_10001635_img_0542

A FUEV elnöksége 2008. május 23-án (pénteken) 10.30 órakor sajtótájékoztatót tart Pécsett, a Hotel Palatinus (Király u. 5.) Bartók termében, melyen szívesen látja a média képviselőit!

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo