Búcsúzik a Zentrum gyakornoka

Forrás: Zentrum

Hildesheimben végzett nemzetközi információmenedzsment tanulmányaim keretében 2008. áprilistól júniusig végéig a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központban (Zentrum) végeztem gyakorlatot. Mivel már többször jártam Magyarországon, de többnyire csak rövid időt töltöttem itt, ezúttal hosszabb itt-tartózkodást terveztem. A gyakorlati helyek keresésekor döntöttem a budapesti Zentrum mellett.

Mivel anyai ági rokonaim élnek Magyarországon, mindig is különleges kapcsolat fűzött az országhoz. Mindenesetre Németországban nőttem fel, ezáltal a kulturális és nyelvi különbségekkel a kezdetektől tisztában voltam.

Három hónapos Zentrumnál töltött gyakornokságom végén izgalmas és szép időszakra tekintek vissza, melynek különösen az utolsó szakasza túl gyorsan eltelt. Áprilisban kezdtem itteni munkám, ami kiváló időpontnak bizonyult: egyrészt sikerült elszabadulnom szülővárosom, Hannover téli hidegétől, másrészt résztvehettem a Zentrum egyik legizgalmasabb és legsikeresebb rendezvényének, az évenként megrendezésre kerülő Abgedreht filmfesztivál szervezésében, és képviselhettem ott az intézményt.

A gyakorlatom rendkívül változatos volt. Az adminisztratív feladatok mellett betekintést nyertem a magyarországi német kisebbség társadalmi és közösségi tevékenységébe.

Érdekesnek találtam a finom műveltségbeli és nyelvi eltéréseket és hasonlóságokat a magyarországi német, a magyar illetve német kultúra között, ezekre különösen érzékeny lettem a Zentrumban végzett munkám során. Erős benyomást tettek rám a magyarországi németség által szervezett programok, rendezvények nagy száma, köztük a fiatalok számára szervezetteké is, így a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének (GJU) tevékenysége is.

Az interkulturális viszonyok kutatása tanulmányaimban fontos szerepet tölt be. Ez a gyakorlat segített abban, hogy élőben vizsgálhassam meg ezeket a dolgokat.

Örülök neki, hogy a Zentrumot választottam, és az itt szerzett tapasztalatokat a későbbiekben is meg szeretném őrizni. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt utolsó magyarországi tartózkodásom. Egyúttal mindenkinek ajánlani fogom mind a várost, mind a Zentrum kínálta gyakorlati lehetőséget.

Köszönetet szeretnék mondani a Magyarországi Németek Házában dolgozó kollégáimnak, különösen a Zentrum igazgatónőjének, Ambach Mónikának, a Zentrum könyvtárosának, Mayer Istvánnak és utódomnak, Simone Wolfnak az itt töltött változatos, gyönyörű időért.

Benedikta Grissemann

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo