Sváb est a Dunán

Forrás: Zentrum

A Rákóczi hajó pontban este 8 órakor hagyta el a Budapesten a Vigadó téren található kikötőt. A kb. 100 vendég helyet foglalt a szépen terített asztaloknál, néhányan a teraszra siettek, hogy miközben hideg sörrel oltják szomjukat, megcsodálhassák a Dunáról a fővárost.

normal_13000073_10001619_p1060379

Forró este volt, a nap mint reflektor világította meg az épületeket és a víz, mint gyémánt ragyogott. Az étteremben a soroksári Lustige Musikanten játszott, és kitűnő alaphangulatott teremtett a sváb esthez. „Nagyon örülünk, hogy megvalósult ez a gasztronómiai rendezvény a Dunán”, mondta Sallay Attila, a MAHART Passnave bankett menedzsere, „A nemzetek ízei a Dunán elnevezésű programsorozat májusban kezdődött a szerb konyha specialitásaival és ma június 27-én végre a svábok vannak soron.”

Előételként almás káposztasalátát, sonkatálat nyers zöldségekkel, sajtízelítőt solymári házi kenyérrel, palacsintatészta levest, főételként sváb májgombócokat spätzle-vel savanyú káposztán, főtt sertéscsülköt savanyú káposztával és sárgaborsó pürével, marhahús szeleteket ecetes tormával és sós burgonyával, desszertként pedig almakarikát, apácapurcot, szilvával töltött csupasz gőzgombócot szolgáltak fel az ínyenceknek. Nemcsak az ételek tálalása, hanem íze is kitűnőnek bizonyult.

A hajó Dunán felfelé haladt és mivel nem volt nagy forgalom a vízen Gubányi József is szívesen mesélt. Már több mint 40 éve dolgozik a Magyar Hajózási Társaságnál és 1985 óta a Rákóczi hajó kapitánya. „A hajót 1963-ban építették és gyakran hajózott a Budapest-Passau útvonalon”, magyarázta a kapitány, „Mióta téliesítették 400 utast képes befogadni, előtte ez a szám 650 volt.” A Dunáról nézve minden máshogy néz ki, ebben mindenképp egyet kell érteni a kapitánnyal és a bankett menedzserrel egyaránt. A Dunán dolgozni nemcsak munka, hanem életforma is, amit egyikőjük sem adna fel szívesen. Mindez könnyen hihető a Duna-part, az impozáns épületek, a hidak, a Margit-sziget láttán. Minden évszak új szépségeket rejteget és a folyó is mindig más arcát mutatja. Mikor a hajó elhagyta az Árpád-hidat visszakanyarodik, ezalatt kigyúlnak a fények a parton s Budapest megmutatja a legszebb oldalát. Eközben táncosok vonulnak a parkettre. Manninger Miklós tánctanár és koreográfus három párt hozott magával a Soroksári Nemzetiségi Néptáncegyesületből, hogy magyarországi német táncokat mutassanak be.

normal_13000073_10001622_p1060568_2

A nézőket olyannyira magával ragadták a táncok, a szép viseletek, valamint a táncosok kedves mosolya, hogy még egy rögtönzött táncórához is kedvet kaptak. Manninger Miklós pedig örömmel tanította meg nekik a különböző táncok alaplépéseit. „Kecskemétről érkeztünk a családdal várost nézni, ez a mai este nagyon nagy élmény mindannyiunknak”, nyilatkozta Horváth Tamás.

A szervezők valóban változatos programokról és finom ételekről gondoskodtak. Mindehhez az éjszakai város panorámája kitűnő keretet nyújtott. Sajnos minden jónak vége egyszer. Így a hajó is a Nemzeti Színház elérése után visszaindult a kikötőbe. Azonban lesz folytatás, hiszen az augusztusi görög és a szeptemberi orosz est után október 24-én bajor estre kerül sor a Rákóczi hajón.

zentrum

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo