Így kerültem a Zentrumhoz – bemutatkozik az új munkatárs

Forrás: Zentrum

Christian Mankelnek hívnak, 2008. augusztus 25-e, hétfőtől kezdve két hónapig a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ munkatársa vagyok.

normal_13000073_10001419_christianmankel

A Hertie Közhasznú Alapítvány közvetítésével kerültem Budapestre. Az alapítvány ösztöndíjakat ír ki az Európai Integráció előmozdítása és a nemzetek közötti kulturális kapcsolatok fejlesztése érdekében. Az Európai Integráció határokon átívelő össztársadalmi célokat tűz ki. Mindehhez szakértelemre, nyitott gondolkodásra, kooperáció készségre van szükség, valamint arra, hogy az ösztöndíjas jól felismerje az újabb kihívásokat és lehetőségeket. A „kafka” (Kommunaler Austausch fürFortbildung und Kooperation junger Akademiker, Kommunális Csereprogram Fiatal Akadémikusok Továbbképzéséért és Együttműködéséért) segítségével a Hertie Alapítvány hozzá kíván járulni az integrációs folyamat előrehaladásához. 2003-ban Frankfurt és Krakkó testvérvárosok alapozták meg ezt a kapcsolatot, 2008-ban már hét város vesz részt a „kafkában”: Frankfurt, Lipcse, Krakkó, Gdansk, Prága, Brno és Budapest.

Frankfurti public management szakos hallgatóként a „kafka” programon belül Budapestet választottam, egyrészt, mert innen kaptam a legizgalmasabb állásajánlatot – erre később visszatérek – és mivel egyébként is rendkívül rokonszenvesnek találom a várost. Budapest múltja igazán sokszínű. A városban egyszerre van jelen a modern és a tradicionális, a látogató a legkülönbözőbb kultúrákkal találkozhat, az emberek pedig nagyon barátságosak és udvariasak. Rajtam kívül még 8 frankfurti hallgató érkezett most Budapestre, akik különböző intézményekben teljesítenek két hónapos gyakorlatot. Ezzel egy időben Budapestről is érkeztek hallgatók Frankfurtba, ahol egy ugyanilyen hosszú gyakorlaton vesznek részt, ezzel is hozzájárulva az ismeretek kölcsönös cseréjéhez.

A felkínált álláslehetőségek közül a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatáé ragadt meg legjobban: a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központban végzendő munka. Részben azért, mert korábban is érdekelt a kisebbségpolitika, részben, mert értelmes és fontos tevékenységnek tartok minden olyan erőfeszítést, amely saját kulturális örökségünk határainkon túli megtartására és megerősítésére törekszik.

Épp ezért rendkívül hálás vagyok, hogy hétfővel megkezdhettem itteni munkámat. Örömmel és lelkesen fogom képviselni a magyarországi német kisebbség érdekeit, továbbá igyekszem minél több tapasztalatot és benyomást gyűjteni, hogy ezekkel gazdagodva térhessek majd vissza október 11-én Frankfurtba.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo