Továbbképzés színtársulat-vezetőknek / workshop

Forrás: Zentrum

Augusztus 12 és 15 között hetedik alkalommal került megrendezésre Pécsett színtársulat-vezetők számára nemzetközi továbbképzés. A résztvevők Magyarországról, Romániából illetve Ukrajnából érkeztek.

Az előzetesen meghirdetett három helyett végül két kurzusra került sor.

A csoportokat Lotz Katalin és Georg Peetz vezette.

1. Workshop:

Georg Peetz

A workshop vezetője a foglalkozás kezdetén számos gyakorlat segítségével igyekezett bemelegíteni a résztvevőket és elérni, hogy kellően tudatában legyenek testüknek. Botvívás gyakorlásával történt kísérlet annak bemutatására, hogyan lehet erőszakos illetve harci jeleneteket a színpadon előadni, mint például a Capuletek és a Montaguek harcát a Rómeó és Júliából. Ezt követően a Macbeth egy jelenetét dolgozták fel a jelenlévők: a boszorkányjelenetet vizsgálták meg közelebbről. A résztvevők ezúttal is megpróbálták a részletet színpadhű módon előadni és az intonáció által a párbeszéd jelentését kiemelni.

2. Workshop:

A rendkívül motivált és játékos kedvű csoport mozgáshoz kapcsolódó gyakorlatokkal és játékokkal kezdte a foglalkozást. Szöveg nélküli cselekmények kerültek előadásra, majd cselekmény nélküli szövegek, párbeszédek és történetek improvizálására került sor. A csoport tagjai zenével és különböző ritmusokkal dolgoztak, egyedül, vagy a többi taggal közösen. Ezáltal tág teret kapott a fantázia, a résztvevő pedig, míg megtalálta saját ritmusát, egyúttal társait figyelve nyíltabbá vált. Végül a csoport kipróbálta, hogyan lehet a gyakorlatok tapasztalatait két személyes improvizatív szituációs játékok során felhasználni: ezáltal ezek a játékok elevenebbé és izgalmasabbá válnak. Valóban sikerült megalkotni jónéhány különleges, színes, mulatságos és egyedi jelenetet!

Már most kíváncsian várjuk a következő évi programot!

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo