A DAAD bővíti az ösztöndíj-kínálatát

Forrás: Zentrum

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a magyar hallgatóknak és diplomásoknak a 2009/2010-es tanévre ismét az ösztöndíjak széles választékát kínálja, a 3-4 hetes nyelvi és országismereti nyári egyetemi tanfolyamtól a master végzettség megszerzésén át egy német felsőoktatási intézményben történő doktorálásig.

Azoknak a doktoranduszoknak, akik Magyarországon doktorálnak, lehetőségük nyílik a kutatói munkájuk egy részének német felsőoktatási intézményben vagy kutatóintézetben történő megvalósítására.

A tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatóknak és doktorált kutatóknak a DAAD két programját a 2009/2010-es tanévre újra kínálja („Kutatói ösztöndíj tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatóknak és kutatóknak” és „Ösztöndíj művészeti felsőoktatási oktatóknak”). Ennek a két programnak a keretében kutatásra és tapasztalatszerzésre lehet Németországba 1-3 hónapra kijutni.

A DAAD a „Posztgraduális tanulmányi ösztöndíj bármely tudományterület számára” programját valamint a „Posztgraduális művészeti ösztöndíj” programot a magyar főiskolai hallgatók számára is megnyitja. Eddig ezekre a programokra csak egyetemi hallgatók pályázhattak.

Új még ezen kívül, hogy a DAAD a legtöbb programjában a 32 éves korhatárt megszüntette. A diplomásoknak a korlátozás már csak bizonyos „karrierfokozatok” elérésére vonatkozik. A doktorandusz hallgatóknak például a pályázás időpontjában a doktori képzés kezdetének az időpontja nem lehet három évnél régebbi.

Pályázati határidő a 2009/2010-es tanévre 2008. november 15.

Pályázat beadási helye: Magyar Ösztöndíj Bizottság (Balassi Intézet).

Azok, akik a németországi tanulmányi és kutatói tartózkodás iránt érdeklődnek legyen ez egyéni finanszírozásban vagy egy ösztöndíj segítségével -, a Német Felsőoktatási Információs Központhoz fordulhatnak személyesen, telefonon vagy levélben:

DAAD Informationszentrum
Német Felsőoktatási Információs Központ
1073 Budapest
Erzsébet körút 50
Tel.: 06 1 4137037
E-mail: mail@daad.info.hu

Az Információs Központ a németországi tanulmányok és kutatások iránt érdeklődők számára tanácsot ad és segítséget nyújt.

Fogadóórák: minden hétfőn, kedden, csütörtökön 11 és 15 óra között vagy megállapodás szerint.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo