Szudéta címer átadása

Forrás: Zentrum

A Bajor Szabad Állam több mint 50 éve vette át a védnökséget a szudétanémetek felett, kinevezve őket Bajorország negyedik törzsének. A szudétanémetekkel való összetartozás és az értük érzett felelősség jeleként a bajor kormány a Szudétanémet Bajtársi Szövetség Felső-Bajorországi Körzeti Csoportja javaslatára úgy döntött, hogy Bajorország brüsszeli európai uniós képviseletén egy szudétanémet címert helyeznek el. Ezzel a gesztussal nemzetközi szinten is jelezni kívánják a népcsoportok összetartozását.

normal_13000073_10001418_sudetenwappenuberreichung

2008. augusztus 26-án ünnepélyes keretek között került sor a a müncheni Szudétanémet Házban a címer átadására Dr. Markus Söder úrnak, a bajor szövetség- és európaügyi államminiszternek. Köszöntőjében Franz Pany, a Szudétanémet Bajtársi Szövetség szövetségi elnöke számtalan honfitársat, barátot, más bajtársi szövetségek képviselőit, politikusokat és közismert társasági embereket üdvözölt. Bernd Posselt, a népcsoport szóvivője, európa parlamenti képviselő felszólalásában saját családjának sorsán keresztül emlékezett vissza az elűzetés időszakának gyötrelmeire, és rámutatott, hogy bár továbbra is vannak nyitott kérdések, mégis mód nyílik a Cseh Köztársasággal való szoros és intenzív együttműködésre. Dr. Söder államminiszter beszédében méltatta a szudétanémetség nagy áldozatvállalását Bajorország háború utáni újjáépítésében és abban a munkában, melynek során a tartomány a nemzetközi gazdaság vezető területei közé került. Mindezért Bajorország nevében köszönetét fejezte ki. Szintén ő tolmácsolta Dr. Günther Beckstein miniszterelnök üdvözletét és jókívánságait. A Bajtársi Szövetség körzeti elnöke, Johann Slezak örömét fejezte ki, hogy a berlini képviseleten túl Bajorország a nemzetközi színtéren is kifejezésre juttatja a szudétanémetekkel való összetartozását és irántuk érzett felelősségtudatát. Kihangsúlyozta, hogy az elűzetés nyitott kérdései kizárólag európai keretek között válaszolhatók meg. Valamennyi jelenlévő örömére Heidrun Piwernetz asszony, a brüsszeli képviselet vezetője külön az ünnepség kedvéért hazautazott Brüsszelből.

A szépen megformált címer elkészítése és az impozáns rendezvény megszervezése a Bajtársi Szövetség Szövetségi Elnökségének és a Szudétanémet Alapítványnak az érdeme, akiknek valamennyi honfitárs köszönetét fejezi ki.

Andreas Schmalz
körzeti ügyvezető

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo