Heinrich Oppermann: Die Enkel der Donauschwaben

Forrás: Bibliothek.hu

Heinrich Oppermann könyve a világháború után kitelepítésre került magyarországi németek történeteiből készült válogatás. A legtöbb szöveg a régi hazában, Magyarországon történt eseményeket beszél el, de vannak írások a könyvben a kitelepítésről és az új hazában folytatott életről is.

enkelderdonauschw

A mű érdekes olvasmány, nem csak a Duna menti svábok címben említett unokái számára, hanem mindenkinek, aki a magyarországi németek 20. századi mindennapjai és sorsa iránt érdeklődik.

A hátlap szövegéből:

“‘A Duna menti svábok unokái’ a háborús és a háborút követő idők Magyarországán töltött gyermek- és fiatalkor, a kitelepítés, a Magyarországról Németországba település, az újrakezdés és a keleti országrészben, az NDK-ban való boldogulás, továbbá az újraegyesítés utáni évek történeteit mesélik el. Gondtalan gyermek- és fiatalkori emlékeket mesélnek el, a mindennapi élet és a mindennapi gondok történeteit az átalakulás nehézségekkel teli éveiben, nehéz időkről. Ezek a történetek és elbeszélések apró képeken keresztül haladnak végig ezeken a korokon és világokon, saját nézőpontból, de nem mindig személyesen átélt eseményeket tárgyalva, elnézően, harag nélkül, messzire tekintve, de nem szétszórtan, megfontoltan, de nem meghökkentően, könnyedén, de nem könnyelműen, részben eltúlozva a dolgokat, de többnyire mosolyra derítő humorral mesélve.”

Heinrich Oppermann: Die Enkel der Donauschwaben. Geschichten aus zwei Heimaten (A Duna menti svábok unokái. Történetek két hazából)
Norderstedt : Books On Demand, 2007.
248 o.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo