Lars Bergen: Die Vertreibung deutschstämmiger Bevölkerungsgruppe aus der CSR und Ungarn

Forrás: Bibliothek.hu

Lars Bergen tanulmánya a németek Csehszlovákiából és Magyarországról való kitelepítését tárgyalja, előzményeinek, jogi alapjainak és véghezvitelének bemutatásával.

hausgeschichten0002

A mű jó választás azoknak, akik rövid összefoglalót keresnek a témáról, vagy egy olyan német szerző álláspontját szeretnék megismerni, aki személyesen nem kötődik a témához.

A fülszövegből:

“2005-ben volt a II. világháború végének 60. évfordulója, és a potsdami konferenciának is 60. évfordulóját ‘ünnepeltük’. 1945 ezen hónapjaiban a fenti események mellett megkezdődött a német származású népcsoportok kitelepítése, többek között Csehszlovákiából és Magyarországról. Lars Bergen ebből az alkalomból átvilágította a Csehszlovákia és Magyarország területén élő német származású és csehszlovákiai ill. magyar népcsoportok közös történelmét, hogy megtalálja a szudéta- és a magyarországi németek ellen 1945-től kirobbanó erőszak esetlegesen hosszútávra visszamenő okait. A potsdami szerződés kapcsán bemutatja, hogy ez a dokumentum nem szolgálhatott a közép-kelet-európai kitelepítések jogi alapjául. Ezt a csehszlovákiai és magyarországi kitelepítés jogi alapjain, gyakorlati kivitelezésén és célkitűzésén keresztül is bemutatja. A mű zárásaként a szerző ezen államoknak a kitelepítést illető mai hozzáállását elemzi.”

Lars Bergen: Die Vertreibung deutschstämmiger Bevölkerungsgruppe aus der CSR und Ungarn. Ein Vergleich der rechtlichen Grundlagen und praktischen Durchführung der Vertreibung vor dem Hintergrund des Potsdamer Abkommens.
Saarbrücken : Verlag Dr. Müller, 2008.
69 o.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo