Frank Almai, Ulrich Fröschle (szerk.): Deutsche in Ungarn – Ungarn und Deutsche

Forrás: Bibliothek.hu

A Thelem Kiadó 2004-ben kiadott tanulmánykötete a magyarországi németség problémakörét több tudományág nézőpontjából vizsgálja. A kötetben található nyolc tanulmány között történelmi, nyelvészeti, néprajzi, irodalomtudományi és demográfiai tárgyú írásokat is találhatunk.

deutsche_in_ungarn

A szerzők témájuk elismert szakértői, például Gerhard Seewann, Mathias Beer és Fata Márta egy-egy tanulmánya is helyett kapott a kötetben. A kötet nyelvezete jól érthető, ezért a kutatók mellett a laikusoknak is tanulságos olvasmánya lehet.

A kötet fülszövege:
“A kötetet annak a sajátos közép-európai kultúrterületnek szenteltük, amelyet magyarok és németek együttélése alakított és alakít ki Magyarország területén. A különböző tudományterületek szakértőinek tanulmányai több nézőpontból biztosítanak rálátást e nem mindig feszültségmentes kulturális sokszínűség történetére és megjelenésére, amelynek sok részlete – a 20. század pusztításait követően – csupán ma, az emlékezés által rekonstruálható.”

Frank Almai, Ulrich Fröschle (szerk.): Deutsche in Ungarn – Ungarn und Deutsche. Interdisziplinäre Zugänge (Németek Magyarországon – magyarok és németek. Interdiszciplináris megközelítés)
Dresden : Thelem, 2004.
(Mitteleuropa-Studien, 6.)
183 o., ill.
Sprache: Deutsch

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo