Konrad Gerescher: Batschkaer Ahnenspiegel



A szegedi Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásába megjelent kötet a nemzetiségismeret tantárgy segédkönyvének készült, célja a Bácskában élt magyarországi németek életének valamennyi aspektusának bemutatása.

gerescher_batschkaer

Kétségkívül rengeteg ismeretet ad át a kötet: olvashatunk benne a bácskai németek házainak felépítéséről, arról, milyen növényeket termesztettek, milyen ruhákat viseltek vagy milyen ünnepi szokásaik voltak – például húsvétkor. Értékes része a könyvnek a különböző bácskai tájnyelvek összevetése. A függelékben 200 foglalkozás részletes ismertetése kapott helyet.

A kötet átmenetet képez a könnyű ismeretterjesztő olvasmány és a tudományos szakmunka között. Szerkezete inkább az utóbbi jellemzőit mutatja, ugyanakkor olvasmányossága és az, hogy bevallottan nem tudományos módszerek alkalmazásával készült, az előbbi kategóriába sorolja.

Az eredeti célcsoport – nemzetiségismeretet tanulók és tanáraik – mellett hasznos olvasmánya lehet mindenkinek, aki érdeklődik a bácskai németség múltja iránt.

Konrad Gerescher: Batschkaer Ahnenspiegel. Vermögensform, Arbeitsweise, Lebensart (Bácskai ősök emlékezete. Vagyon, munka, életmód)
Szeged : Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó, 2004.
427 o.
Nyelv: német

Ajánlott hírek