Helmut Heimann: Tarzan, Puskás, Hansi Müller

Forrás: Bibliothek.hu

Sok hírességnek vannak Duna menti sváb gyökerei, de erről csak kevesen tudnak. Helmut Heimann a Donautal Magazinban sorozatot jelentetett meg híres dunamenti sváb származású sportolókról. A Tarzan, Puskás, Hansi Müller című könyv ezen cikkeknek a gyűjteménye.

tarzan,puskas

Johnny Weissmüller, aki többszörös olimpiai bajnokként és Tarzant alakító színészként egyaránt világhírű lett, a Temesvár melletti Szabadfalván (Freidorf) született, családja 1907-ben hagyta el Európát. Az 1954-es labdarúgó világbajnokság legendás döntőjében mindkét csapatban játszott dunamenti sváb: a magyar csapat kapitánya, Puskás Ferenc, illetve Jupp Posipal a németeknél. Az előbbi három és további 13 sportoló életrajzát ismerhetjük meg a számos fotóval illusztrált kötetből.

A könyvet elsősorban sportkedvelők figyelmébe ajánljuk, akik ebből a kiadványban sok háttérinformációt szerezhetnek a tárgyalt élsportolókról.

A http://www.synoptikon.eu könyvismertetőjéből:

“A Neue Banater Zeitung sportújságírójaként azt hittem, sokat tudok a dunamenti sváb sportcsillagokról. De ez a könyv ráébresztett az ellenkezőjére. Melyik honfitársunk tudja például, hogy Hansi Müller (aki mellesleg a bevezetőt írta), Fritz Walter vagy Hermann Ohlicher, akik valamennyien a VfB Stuttgart színeiben játszottak a Bundesligában, dunamenti sváb származásúak? Josef Petschovskyról sem volt ez köztudott, inkább magyarnak gondolta volna az ember. A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy Puskás Ferenc, aki 12. életévéig a Franz Purczeld nevet viselte, apja révén magyarországi német. A nagy labdarúgó sosem tagadta le származását. Csapattársai, sőt, az ellenfél csapatok játékosai is épp ezért sikerei csúcsán Svábnak csúfolták.
(…)
Ez az első Duna menti sváb sportkönyv igen jól sikerült bemutatkozó alkotás, melynek minden sportrajongó polcán ott a helye.”

Peter Zerwes

Helmut Heimann: Tarzan, Puskás, Hansi Müller. Dunamenti sváb élsportolók találkozója
Sersheim : Oswald Hartmann Verlag, 2001.
272 o. ; ill.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo