Danuša Serafinová, Jozef Vatrál: Pressburger liebste Waren & Dienste

Forrás: Bibliothek.hu

A szlovák szerzőpáros könyve szokatlan sajtótörténeti munka. Cikkek, tudósítások és hírek helyett Serafinová és Vatrál az apróhirdetéseket helyezi középpontba. A kötetben számos, a pozsonyi német nyelvű sajtóban 1870 és 1918 között megjelent, hirdetés tekinthető meg, kategóriák szerint rendezve.

serafinova_pressburg

Pozsony helyzete különleges volt a Monarchián belül, mivel Bécshez nagyon közel feküdt, de Magyarországhoz tartozott. Német lakossága jelentős méretű volt, e közösség számára több újságot is kiadtak. Ez a gyűjtemény ezek közül elsősorban háromra, a Preßburger Zeitungra, a Preßburger Wegweiserre és a Westungarischer Grenzbotéra támaszkodik. A kötet bevezető tanulmányából az olvasó számos információt kap a város fejlődéséről, illetve magukról az apróhirdetésekről.

A hirdetések sokfélék: a sörtől a könyvig sok mindent kínáltak megvételre, még jósnők is ajánlották szolgálataikat a nagyközönségnek. Mai szemmel szokatlannak tűnik,milyen hosszú volt sok hirdetés szövege. Szintén érdekes megfigyelni, hogy ugyan a szóban forgó újságok német nyelvűek, kétnyelvű, sőt, magyar nyelvű hirdetések is előfordultak bennük. A könyv tanulmányozásakor egy másik korszak társadalmát ismerhetjük meg, amely mégis sok tekintetben hasonló a mai fogyasztói társadalomhoz.

A könyvet művelődéstörténet iránt érdeklődő olvasóknak ajánljuk.

Danuša Serafinová, Jozef Vatrál: Pressburger liebste Waren & Dienste. Wiener und weitere Annoncen in der Pressburger deutschsprachigen Presse 1870 bis 1918
(Pozsony legjobb árui és szolgáltatásai. Bécsi és egyéb hirdetések a pozsonyi német nyelvű sajtóban 1870 és 1918 között)
Bratislava : Slovenské národné múzeum ; Múzeum kultúry karpatských Nemcov, 2004.
(Acta Carpatho-Germanica ; 11.)
176 o. ; ill.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo