Peter Kasza: 1954 – Fußball spielt Geschichte

Forrás: Bibliothek.hu

55 évvel ezelőtt játszották a magyar labdarúgó válogatott legfontosabb és a német válogatott talán legfontosabb mérkőzését. A svájci világbajnokság döntőjében a németek 3:2-re legyőzték az 1950 óta veretlen Aranycsapatot. Máig “berni csodaként” emlegetik a német győzelmet, a magyar vereség lehetséges okairól számos vitát folytattak. Peter Kasza könyvében a két résztvevő ország sportbéli és politikai előtörténetét, valamint a döntő utáni eseményeket kísérli meg rekonstruálni.

kasza_1954_fussball

A kommunista Magyarországon a labdarúgás volt a legnépszerűbb sportág, ezt a kormányzat igyekezett kihasználni. A fiatal nyugatnémet államnak szüksége volt valamire, ami erősíti állampolgárai összetartozás-tudatát. Az helsinki olimpiai győzelem (1952.) és az angolok elleni legendás győzelem (1953.) után egyértelműen a magyarok voltak a világbajnokság esélyesei.

Valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy pontosan mi történt Bernben. Az viszont tény, hogy a teljes magyar társadalmat súlyos csalódás érte, sokan – köztük Kasza is – úgy vélik hogy ez is hozzájárult az 1956-os forradalom kirobbanásához. Ezzel szemben Németország – pontosabban az NSZK – a második világháború óta első ízben ismét büszke lehetett magára, a németek ismét “valakik lettek”.

Peter Kasza könyvét nem csak sportbarátoknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki az ‘50-es évek német és magyar történelme iránt érdeklődik.

Peter Kasza: 1954 – Fußball spielt Geschichte. Das Wunder von Bern (1954 – amikor a foci történelmet ír. A berni csoda)
Bonn : Bundeszentrale für politische Bildung, 2004.
224 o. ; ill.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo