Rainer Seberich: Südtiroler Schulgeschichte



Az oktatásügy minden kétséget kizáróan a kisebbségi élet egyik legfontosabb tényezője. Rainer Seberich a dél-tiroli német iskolaügy történetét foglalta össze, az Osztrák-Magyar Monarchia korától a ‘70-es évekig.

seberich_sudtiroler

A világpolitika eseményei természetesen Dél-Tirolt is befolyásolták, ezáltal az iskolákat is. Minél jobban igyekezett az államvezetés háttérbe szorítani a kisebbségeket, annál szűkebb lett a német iskolák mozgástere. Viszont újra és újra felbukkantak olyan személyiségek, akik felvállalták a német iskolák ügyét, mint például Josef Ferrari, az iskolaügyi tanács helyettes vezetője, aki a második világháborút követően komoly érdemeket szerzett a dél-tiroli oktatásügy újjáformálásában.

Az autonóm német iskolarendszerért folytatott küzdelem párhuzamosan folyt a Dél-Tirol politikai autonómiájáért folytatott küzdelemmel, ez utóbbi 1972-ben érte el célját. Seberich műve az előbbi eseménysort mutatja be, az utóbbira több ízben utalva. A kötet számos fotót, dokumentumot és statisztikát tartalmaz, melyek különösen értékessé teszik a kiadványt.

A könyvet különösen a kisebbségi oktatásban dolgozóknak ajánljuk.

Rainer Seberich: Südtiroler Schulgeschichte. Muttersprachlicher Unterricht unter fremdem Gesetz (Dél-tiroli iskolatörténet. Anyanyelvi oktatás idegen törvénykezés alatt)
Bozen : Editio Raetia, 2000.
512 o. ; ill.
Nyelv: német

Címkék: ,

Ajánlott hírek