Karl-Heinz Braun – Reinhold Weber: Kleine Geschichte der Ein- und Auswanderung in Baden-Württemberg

Forrás: Bibliothek.hu

A mai Baden-Württemberg tartomány területe mindig is népmozgások kiindulási pontja és célja volt. E könyv szerzői ezen ki- és bevándorlási hullámok történetét foglalták össze, a középkortól napjainkig.

braun_kleine_gesch

A könyvet olvasva megtudhatjuk, milyen népek vagy vallási csoportok leltek menedékre a tárgyalt területen a középkorban és a kora újkorban, hogyan éltek ezek együtt az őslakosokkal, milyen konfliktusaik voltak egymással. Külön fejezet foglalkozik a 18. és 19. századi kivándorlásokkal, azzal az időszakkal, amikor a mai magyarországi németek ősei is útnak indultak. Az olvasó gazdag tudásanyaghoz jut azokról a németekről, akik az Amerikai Egyesült Államokban próbáltak szerencsét. Egy rövidebb szövegben megismerhetjük annak a legendának a valós magvát, amely szerint majdnem a német lett Amerika hivatalos nyelve.

A 19. század második felétől Németország kivándorlási országból bevándorlási célország lett. Ennek egyik oka az volt, hogy a folyamatosan erősödő német gazdaságnak több munkaerőre volt szüksége, de az is, hogy a II. világháborút követően számos menekültet és hazájából elűzöttet kellett befogadni. A menekültek integrációjának problémáját és a “vendégmunkások” hasonlóan összetett problémakörét a mű részletesen tárgyalja. A könyv záró részében a szerzők kihangsúlyozzák, milyen fontosak a bevándorlók Baden-Württemberg számára.

A kötet főszövegét számos rövidebb szemelvény egészíti ki, melyekben többek között néhány bevándorló személyes élményeiről is olvashatunk. A számos fotóval, grafikával és egykorú dokumentummal illusztrált kötetet mindazok figyelmébe ajánljuk, akik a migráció témaköre iránt érdeklődnek – nem feltétlenül Baden-Württemberg kapcsán.

Karl-Heinz Braun – Reinhold Weber: Kleine Geschichte der Ein- und Auswanderung in Baden-Württemberg (A baden-württembergi be- és kivándorlások rövid története)
Leinfelden-Echterdingen : DRW, 2009.
190 o. ; ill.
Nyelc: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo