Pfiszterer Zsuzsanna: Vértessomló – Schemling

Forrás: Bibliothek.hu

A helytörténeti kiadványokban van valami különleges. Nem egyszerűen történelmi és néprajzi összefoglalások, hanem megkísérlik a szóban forgó település egykori életét a maga egészében visszaadni. A frissen megjelent vértessomlói helytörténeti kötet esetében ez valóban megvalósult: oldalain a számos forrás, ábra és fénykép segítségével sikerrel mutatja be a vértessomlói németség 275 évét.

pfiszterer_vertessom

A szerző a török háborúk idejétől napjainkig mutatja be Vértessomló történelmét, különösen kihangsúlyozva a németek betelepülését. Ezzel kapcsolatban pontos statisztikákat is közöl, melyek családfakutatók számára is értékesek lehetnek. A kötetben közreadott szövegek jelentős része – imák, dalszövegek vagy éppen lakodalmi rigmusok – magyarul és németül is olvasható. Különösen érdekes az 1890-es és az 1945-ös év vértessomlói háztulajdonosainak összevetése.

A könyv olvasója hamar észreveszi, hogy nagy kutatómunka áll a kiadvány mögött, illetve hogy Vértessomló mai lakói élénk társadalmi életet élnek és büszkék múltjukra. A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik valamilyen módon kötődnek Vértessomlóhoz, vagy szívesen olvasnak dokumentumokat is közlő történeti-néprajzi összefoglalásokat.

Pfiszterer Zsuzsanna: Vértessomló – Schemling. Emlékirat a németek betelepítésének 275. évfordulójára
Vértessomló : Vértessomló Község Önkormányzata, 2009.
367 o. ; ill.
Nyelv: magyar

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo