Franz Walper: Zeitzeuge. Nickelsdorf im Herbst 1956



A csobánkai születésű, 1946-ban Németországba telepített pap könyve az 1956-os forradalom és szabadságharc egyes eseményeit tárgyalja, ahogy a szerző azokat szolgálati helyén, Nickelsdorfban illetve később Németországban megélte.

walper_zeitzeuge

Franz Walper az október 26-i mosonmagyaróvári sortűz után kezdte meg munkáját Nickelsdorfban. Segédkezett a Vöröskereszt adományainak szállításánál, a Magyarországról érkező menekültekkel is kapcsolatban állt. Később látogatást tett Mindszenty bíborosnál Budapesten. A szabadságharc leverését követően is a magyarországi menekültek érdekében tevékenykedett, többek között menekültek gyermekeit tanította a Bodensee-nél lévő Salem-kastélyban.

Walpers javarészt életrajzi ihletésű munkája önmagában is érdekes, és tovább gazdagítják azok a dokumentumok, amelyeket a függelékben olvashatunk. Walper visszaemlékezései és a dokumentumok segítenek az olvasónak áttekinteni a katolikus egyház menekülteknek nyújtott szolgálatait.

A könyvet elsősorban azoknak ajánljuk, akik szívesen olvasnának az 1956-os forradalom és utóélete kevésbé ismert aspektusairól.

Franz Walper: Zeitzeuge. Nickelsdorf im Herbst 1956 (Szemtanú. Nickelsdorf 1956 őszén)
Budapest : szerzői magánkiadás, 1997
188 o. ; ill.
Nyelv: német

Ajánlott hírek