Jürgen Haase, Can Togay (szerk.): Deutsche Einheit am Balaton

Forrás: Bibliothek.hu

A rendszerváltozást megelőző évtizedekben a Balaton sok német számára több volt egyszerű üdülőhelynél. A tó partjánál számos Németország kettéválása miatt szétszakadt családot sikerült a nyaralás idejére újraegyesíteni. A könyv alapja a berlini Collegium Hungaricum kiállítása.

haase_deutsche_einhe

A többek közt a keletnémet polgárok magyarországi utazásának előkészületeit ismertető bevezető után következik a könyv legérdekesebb része: a Begegnungen (Találkozások) című főfejezet az akkori nyaralók visszaemlékezéseit tartalmazza. Az önmagukban is izgalmas történeteket kiváló képi anyag egészíti ki. Nem csak családi fotók, hanem levelek, hivatalos dokumentumok és plakátok is megtekinthetők a könyvben, melyek segítségével az olvasó visszaképzelheti magát a tárgyalt korszakba.

A történelmi 1989-es évet a kötet külön tárgyalja, személyes visszaemlékezésekkel a határnyitásról valamint tudományos cikkekkel annak politikai és társadalmi hátteréről.

A kiadvány ideális olvasmány mindazoknak, akik a közelmúlt története iránt érdeklődnek vagy nosztalgiát éreznek a “régi” Balaton iránt.

Jürgen Haase, Can Togay (szerk.): Deutsche Einheit am Balaton. Die private Geschichte der deutsch-deutschen Einheit (Német egység a Balatonnál. A német-német egység privát története)
Berlin-Brandenburg : Bebra, 2009
159 o. ; ill.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo