Almási János: Geschichte der Deutschen in Ungarn

Forrás: Bibliothek.hu

Sajnos jellemző, hogy sok magyar szinte semmit nem tud a magyarországi németségről. Még komolyabb probléma, hogy sok magyarországi német fiatal sincs tisztában az ország németségének történetével. Van azonban mód az információhiány csökkentésére, például Almási János tankönyvének segítségével.

almasi_geschichte

A könyv az államalapítástól a 20. század második feléig foglalja össze a magyarországi németség történetét. A fejezetek rövidek és érthetőek, kiválóan alkalmasak a nemzetiségi oktatásban való használatra. A kötetet azonban a benne közölt dokumentumok teszik különösen értékessé. Középkori forrásszövegek, Jakob Bleyer beszédei, Bibó István egy memoranduma: mindezek és még sok más szöveg található a könyvben. Ezek a szövegek közelebb hozzák az olvasókhoz a történelmi eseményeket, ugyanakkor önmagukban is érdekesek.

A könyvet elsősorban iskolai használatra szánták, de mindazoknak érdemes elolvasni, akik jó áttekintést szeretnének kapni a Magyarországon élő németek történetéről.

János Almási: Geschichte der Deutschen in Ungarn. Zusammenfassung mit Dokumenten (A magyarországi németség története. Összefoglalás dokumentumokkal)
Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, 1999.
195 o.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo