Deutscher Kalender 2010

Forrás: Bibliothek.hu

Amikor 1956 végén Wild Frigyes szavai bevezették a II. világháború utáni első magyarországi német nyelvű kalendáriumot, még csak reménykedtek abban, hogy a Deutscher Kalender hagyománnyá válik. 53 évvel később a Deutscher Kalender a magyarországi németek alapvető kiadványa.

deutscher_kalen_2010

A kalendáriumok írásai a teljes magyarországi német társadalmi életet összefoglalják, a hagyományokat régi történetekkel – részben nyelvjárásban – ápolják, az irodalomnak és a történeti publikációknak is megvan a helye a kötetekben. A kötetek tematikus blokkokra oszlanak, mint például “Városok/községek” vagy “Ifjúság”. A tulajdonképpeni naptárrészben szerepelnek a fontosabb egyházi ünnepek is.

A mostani kalendárium szokás szerint számos magyarországi német rendezvényről beszámol, köztük több jubileumról, mint például a lánycsóki Liederkranz kórus 20 éves fennállásáról vagy Pilisszentiván alapításának 285. évfordulójáról. Sok cikkben kiemelik az anyanyelvi oktatás fontosságát. A fiataloknak és a gyerekeknek is saját szakaszuk van a kötetben, nem feledkeztek meg az egyházi életről sem. A portrészekcióban többek között interjút olvashatunk Uwe Stiemkével, a Hermann Niermann Alapítvány elnökével illetve elolvashatjuk Schuth János laudációját, melyet Ambach Mónikának, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatójának a Baden-Württemberg Duna Menti Sváb Kulturális Díjával való kitüntetésekor tartott.

Az ez évi történelmi tanulmány a leventemozgalommal és a Deutscher Jugend megszervezésével foglalkozik. Az irodalmi részben kritikát olvashatunk a Nobel-díjas Herta Müller új, Atemschaukel című regényéről, továbbá közlik Áts Erika néhány versét is.

Természetesen ebben a cikkben nem számolhatunk be a kiadvány minden részletéről, egyébként is azt ajánljuk, hogy vásárolják meg és olvassák el a kalendáriumot. A Deutscher Kalendert a Neue Zeitung Alapítványtól ((Budapest, Lendvay u. 22., H-1062, Tel.: +36 1/302 68 77, Fax: +36 1 354 06 93, Email: neueztg@hu.inter.net)) lehet megrendelni.

Deutscher Kalender 2010
Budapest : Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen, 2009.
288 o. ; ill.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo