Pfeiffer János: Egyházaskozár története

Forrás: Bibliothek.hu

Többféle helytörténeti kiadvány létezik. Van, amelyik egyszerűen a történelmi eseményeket rögzíti, mások különböző dokumentumok alapján részletes képet adnak a helységről az egyes korokban. Pfeiffer János munkája a második kategóriába tartozik.

pfeiffer_egyhazaskoz

Egyházaskozár (németül: Ratskoslar) baranyai község, a török kiűzése után szerbek alapították újra, majd a 18. század folyamán németek népesítették be. Pfeiffer János könyve a falu történetét a török uralom végétől a németek kitelepítéséig mutatja be.

A könyv különlegességét az adja, hogy szerzője a levéltári forrásokat nem csak felhasználja, hanem sokat közöl is belőlük. Ily módon találhatunk a kötetben 18. és 19. századi lakossági névsorokat, a község bíróinak és jegyzőinek felsorolását, vagy például templom építéséről szóló szerződést. A legtöbb esetben a mű közli az eredeti kézirat másolatát is. A könyv foglalkozik vallás- és oktatásüggyel, gazdaság- és politikatörténettel, ezeken a területeken teljességre törekszik.

A kötet nagy segítség azoknak, akik meg szeretnének ismerkedni a település múltjával, de a sok genealógiai adat miatt családfakutatók is hasznát vehetik.

Pfeiffer János: Egyházaskozár története. A szerb falu keletkezésétől a németek kitelepítéséig
Egyházaskozár : szerzői magánkiadás, 1997.
486 o. ; ill.
Nyelv: magyar

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo