Christoph Bergner, Matthias Weber (szerk.): Aussiedler- und Minderheitenpolitik in Deutschland

Forrás: Bibliothek.hu

A kisebbségpolitika minden állam számára összetett ügy, különösen, ha az ország területén kívül is élnek annak többségi nemzetéhez tartozó népcsoportok, mint Németország vagy Magyarország esetében. Ez a kötet a “Zwei Jahrzehnte Politik für Aussiedler und nationale Minderheiten – Bilanz und Perspektiven” (“Két évtizednyi politika az áttelepülők és a nemzeti kisebbségek érdekében – mérleg és kilátások”) című 2008 szeptemberi konferencia eredményeként készült el, amelyen Németország kisebbségpolitikáját és a német kisebbségek helyzetét vizsgálták.

aussiedler

A német kisebbségek és a németországi kisebbségek kérdését a kötet párhuzamosan mutatja be. Az első tanulmányok beszámolnak azon történelmi folyamatokról, amelyek a mai helyzethez vezettek. Több írás mutatja be egy adott ország német kisebbségét. Két fejezetet szenteltek annak, milyen szerepe van ezen népcsoportoknál az identitásnak és a vallásnak. Foglalkozik a kötet a kisebbségeknek a nyelvek fejlődésében betöltött szerepével is.

A kötet tartalmazza a konferencia vitáinak anyagát is, melyeken olyan témákat tárgyaltak meg, mint az áttelepülők integrációja, a kisebbségek támogatásának jövője vagy a Németország és más európai országok kisebbségpolitikája közötti különbségek.

A könyvet azoknak az olvasóknak ajánljuk, akik friss információkat szeretnének kapni Németország kisebbségi politikájáról és Európa német kisebbségeiről.

Christoph Bergner, Matthias Weber (szerk.): Aussiedler- und Minderheitenpolitik in Deutschland (Németország áttelepülési és kisebbségi politikája)
München : Oldenbourg, 2009
(Schriften des Bundesinstituts für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa ; 38.)
309 o.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo