Malenkij Robot – “Egyetlen bűnünk a származásunk volt”

Forrás: Bibliothek.hu

Ugyan a rendszerváltozás óta már nem kellene tabuként kezelni a szovjet munkatáborokba deportáltak kérdését, az elmúlt években mégis kevés kiadvány született a malenkij robotról, ezek legtöbbje visszaemlékezés volt. Mára eljött a 24. óra a kutatók számára, hiszen a kényszermunka túlélői igen idősek. A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre gondozásában megjelent kétnyelvű (magyar-német) munkában a visszaemlékezések mellett tanulmányok, forrásdokumentumok illetve egy tanulmányútról szóló beszámoló is található.

malenkij_robot

Bognár Zalán (történész, a kötet szerkesztője) részletes tanulmánya a malenkij robotot általánosságban mutatja be, a többi írás annak egyes aspektusait vizsgálja, például a túlélők pszichés zavarait vagy hogy egyes településeken hogyan zajlott a deportálás.

A visszaemlékezéseket a kötet nem teljes terjedelmében közli, hanem témakörökre felosztva, hogy az egykori kényszermunkásoknak hasonló eseményekről szerzett tapasztalatait össze lehessen vetni ill. az olvasó mindezekről árnyalt képet kapjon. A témakörök között szerepel a táborba érkezés, a külvilággal való kapcsolat ill. a fogság idején bekövetkezett halálesetek is.

A könyv utolsó része egy a Donyec-medencébe vezető tanulmányútról számol be, melynek során a kötet alkotói felkeresték az egykori táborokat és megemlékeztek az egykori foglyokról.

A számos dokumentum és illusztráció különösen értékessé teszi a könyvet. A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre kéri azon fiatalokat, akik szívesen készítenének interjút egykor malenkij robotra elhurcolt családtagjukkal, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szervezettel.

A kötetet azoknak ajánljuk, akik bővíteni szeretnék tudásukat a deportálásokról, de azon fiataloknak is, akik eddig csak kevés vagy semmilyen információval nem rendelkeztek ezekről az eseményekről.

“Egyetlen bűnünk a származásunk volt” Német és magyar polgári lakosok deportálása “malenkij robot”-ra a sztálini lágerekbe 1944/1945-1955 = “Unsere einige Schuld war unsere Abstammung” Die Deportierung der ungarischen und deutschen zivilen Bevölkerung zur Zwangsarbeit (“Malenkij Robot”) in die stalinischen Lager 1944-45/1955
Borítócím: Malenkij Robot
Pécs : Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, 2009.
391 o. ; ill.
Nyelv: magyar-német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo