Az egynyelvűség gyógyítható!

Forrás: Zentrum

“Sosem késő… az egynyelvűség gyógyítható” – mottó alatt július 17. és augusztus 3. között egy fiatalokból álló csapat kerekedik útra, hogy beutazzák Európát. Ezúttal nem nyári nyaralásról van szó, a résztvevők mind egy-egy európai kisebbség tagjai, akik útjuk során arra akarják felhívni a figyelmet, hogy mennyire soknyelvű valójában Európa.

“Európa sokoldalú; egy változatos nyelvi- és kulturális sokszínűség van jelen, mely az itt élő kicsi és még sokkal kisebb nyelveknek köszönhető. Erről azonban csak csekély európai polgárnak van ismerete.

Az RML2future projekt célkitűzése az, hogy a nyilvánosságra ható munka segítségével áthidalja ezen ismeretek hiányát és a soknyelvűség értékeire rámutasson.

Fiatalokból álló csapatunk így hát útnak indul különböző többnyelvű kisebbségi érdekszervezetekhez, és útjuk során arra mutat rá, hogy sokkal több minden létezik még, mint “csak” Európa nagy országainak nyelvei” – magyarázza a FUEV (Európai Népcsoportok Föderalista Uniója) projektfelelőse, Judith Walde.

A körút – amelyet a projektpartner, a YEN (Európai Népcsoportok Ifjúsága) szervez – július 17-én, vasárnap este startol Ljouwert/Leeuwardenből, Hollandiából.

Első állomásuk Pécs / Fünfkirchen, Magyarország lesz, ahol a csapat tagjai a JEV kórusprojektjén – a Voices of Europe-on vesznek részt. Pécs maga is egy multikulturális város, amely 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli.

Ezt követően az utazás Triesztbe/Trieste, Olaszországba, mindenekelőtt a szlovén kisebbséghez vezet, mielőtt Dél-Tirolba Bozen/Bolzánóba indul tovább a csapat.

Az utazás résztvevői a főtéren beszélgetnek majd az lakosokkal és afelől érdeklődnek tőlük, hogy mi a véleményük az európai többnyelvűség jelentőségéről. A hegyeken keresztül vezet tovább útjuk Svájc Graubünden kantonjába, ahol a rétorománok élnek, és azt követően tovább az Európa Tanács székhelyére, Strasbourgba. Végezetül Belgiumba, a Német nyelvű Közösségéhez érkeznek, hogy onnan újra visszatérjenek kiindulási pontjukhoz.

Az út bizonyára nem lesz olyan fárasztó, mint a Tour de France – habár a résztvevők 17 nap alatt körülbelül 4000 km-t tesznek meg, és közben fáradhatatlanul terjesztik egy soknyelvű Európa pozitív jelentőségét.

Reméljük, hogy projektünkön keresztül hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy ?nyelv-barát és sokszínű Európáért kampányoljunk” – mondja Hester Knol (északi fríz résztvevő Hollandiából).

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo