MNOÖ Kulturális Bizottsága – beszámoló a legutóbbi ülésről

Forrás: Zentrum

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Kulturális Bizottsága 2010. július 3-án tartotta ülését. A napirendi pontok között döntött arról, hogy mely rendezvényeket és publikációkat támogat, illetve megvitatták, hogy a 2011. évi Magyarországi Németek Országos Gáláján is lépjenek fel szólisták.

A következő országos gálát 2011. január 8-án rendezik meg. A rendezvényen a szokásokhoz híven szólisták is fellépnek majd, akiket a Kulturális Bizottság választ ki. Egy, a szólistákkal szemben támasztott elvárásokat tartalmazó felhívást hamarosan közzétesznek a Neue Zeitungban és az MNOÖ és a Zentrum honlapján.

Ez alkalommal is számos támogatási kérelem érkezett a kulturális bizottsághoz. Forráshiány miatt azonban nem minden pályázat részesülhetett pozitív elbírálásban.

Támogatást kap a “Theaterpädagogisches Lehrerhandbuch” szerkesztősége. A második kötet a 2009-ben megjelent “The-Äther/Szín-Gáz” antológia folytatása. Az a kiadvány általános iskolai tanároknak nyújt konkrét szövegmintákat és didaktikai javaslatokat. A tervezett második kötet ugyanerre vállalkozik, csak haladó szinten, a magyarországi német középiskolák számára. Az 50.000 forint összegű támogatást korrektúrára és lektorálási munkákra használhatják fel.

Szintén 50.000 Forint támogatásban részesül a Magyarországi Német Fiatalok Közössége, melyet a “Voices of Europe” rendezvényhez kapcsolódó nyomdai munkákra használhat fel. A Voices 30 európai kisebbségi ifjúsági szervezet 35 tagjának részvételével zajló kórusprojekt. A résztvevő fiatalok zenei előképzettsége eltérő lehet, nem feltétel, hogy profi módon tudjanak énekelni. A lényeg, hogy szeressék a zenét és saját kisebbségük nyelvét. A fiatalok kultúrájuk jellegzetes, hagyományos dalaival érkeznek. Az egyhetes kórustábor során a csoport a közismert karmester, Peter Shannon vezetésével közösen betanulja ezeket a dalokat. Így a fiatalok megismerkednek Európa más kisebbségeivel, egyúttal bemutathatják a sajátjukat. A rendezvényre az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 keretén belül kerül sor a baranyai megyeszékhelyen július 18-25. között.

Erdei Ferenc, a bizottság elnöke bejelentette, hogy a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége tíz év után végre hivatalosan is bejegyzésre került mint egyesület.
A tagok gratuláltak Erdeinek, akit a Móri Fúvószenekar elnökének választottak.

A Kulturális Bizottság legközelebb ősszel ülésezik újra.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo