A művészetek kézfogása – könyvbemutató

Forrás: Neue Zeitung

Augusztus 24-én, a Budai Litea Könyvszalonban mutatták be A művészetek kézfogása című könyvet, mely a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja épületének és műalkotásainak keletkezéséről, koncepciójáról és jellemzőiről számol be.

a_muveszetek_kezfogasa

A szép számú nézőközönséget először Bakó Annamária, a könyvesbolt vezetője üdvözölte. Hangot adott Baja és lakói iránti vonzalmának, a város vendégszeretetével és toleranciájával mindig lenyűgözte. Köszönetet mondott Koch Róbertnek, akitől a könyvbemutató ötlete származott. A köszöntő szavak után bemutatta a művészeket, akiknek az MNÁMK épületét, szobrait és festményeit köszönhetjük: Novák István építészt, Kő Pál szobrászművészt és Péterfy Gizella festőt.

KoNovakPetho

Bakó Annamária szavait Pethő Dorottya fellépése követte, aki Baja környéki népdalokat énekelt. A rövid előadást Baja polgármestere, Révfy Zoltán beszéde követte. Baját a Találkozások Városának nevezte, ismertette, hogyan született meg a kiadvány, majd köszönetet mondott annak kezdeményezőinek, Koch Róbertnek és Jaloveczki Gábornak. Ezzel a könyvvel egy Baja művészeti értékeit bemutató sorozatot szeretnének elindítani, ezért a Bajai séta sorozatcím.

A könyvbemutató központi része a három alkotóval való beszélgetés volt Pethő Attila moderálásával. Az MNÁMK történetének felvázolása után Pethő Novák Istvánt kérdezte, miért dolgozik gyakran együtt más művészeti ágak képviselőivel. Novák szerint a műalkotások megnemesítik az épületet és mindig szívesen dolgozott Kővel és Péterfyvel, például a felvidék Ajnácskő templomán.

Kő elmondta, hogy az MNÁMK fülkeszobrainak ötlete akkor született meg, amikor egy ízben a szegedi Dóm téren sétált Novákkal. Ezután készítette el a diák, a diáklány és a professzor képmását, melyek a kollégium falán tekinthetők meg.

Péterfy Gizellát arról kérdezték, hogyan döntötte el, mely német személyiségek portréját festi meg. Elmondta, hogy a német nagykövetségtől kért listát a legfontosabb német hírességekről, amit meg is kapott. Erről a listáról tizenkét személyt választott ki, akiknek életét később behatóan tanulmányozta, majd megfestette portréikat. A portrék érdekessége, hogy a hátterükben a balatoni naplemente látszik. Péterfy beszélt a 4,6 m magas életfáról is, amely az általános iskolában tekinthető meg, de sajnos részben el van takarva.

A rendezvény zárásaként a nézők újabb népdalokat hallgattak meg Pethő Dorottya előadásában. Kő Pál Koch Róbertnek és Jaloveczki Gábornak egy-egy rézkarcot ajándékozott.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo