Kisnyárád – falumúzeum

Forrás: Neue Zeitung

Kisnyárád egy festői szépségű, dombokkal körülvett település. Az ide látogatók megtekinthetik az 1777-ben épült templomot, melynek védőszentje Árpád-házi Szent Erzsébet, a nemrég felújított Kálvária-hegyet, valamint az 1993-ban megnyitott falumúzeumot, ahol a múlt megelevenedik.

Egy kellemes séta után a legendás csodaforrásnál található kis kápolnához érkezik az ember, ahová a Szent Iván napi búcsún a falu lakói zarándokolnak. A lakók többsége – a második világháború utáni kitelepítés ellenére – német származású, identitásukat több generáción keresztül megőrizték és hagyományaikat mind a mai napig ápolják. A falumúzeumban található tárgyak a lelkes falubeliek adománya, akik rengeteg munkával felújították a régi iskola épületét és abban egy helytörténeti kiállítást rendeztek be.

Az egyik teremben mezőgazdaságban használt tárgyakat, aprítógépet, valamint lószerszámot és egy hatalmas lovasszánt állítottak ki. Szintén meg lehet tekinteni szövéshez, fonáshoz és textíliák előállításához szükséges eszközöket is. A középső szobában egy tisztaszobát rendeztek be számos textíliával, népi viselettel és a falakon szentképekkel díszítve azt. A konyha betekintést enged az előző évszázad 30-as éveinek hangulatába.

A településen számos kulturális program nyújt szórakozási lehetőséget a falu lakóinak és a vendégeknek, mint például svábbál, gyereknap, szüreti mulatság, falunap.

A falumúzeum csak előzetes megbeszélés után látogatható!

Cím: Kisnyárád, Petőfi u. 14
Telefon: 06 20/6692-026; 06 69/367-521

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo