Magyarország kulturális öröksége légi felvételeken – Georg Gerster fotókiállításának

Forrás: Zentrum

Július 20-án nyitották meg a Magyar Kultúra Alapítvány aulájában a “Magyarország kulturális öröksége Georg Gerster légi felvételein” című kiállítást. Az 1928-as születésű svájci fényképész egyike a legismertebb légifotósoknak. Magyarország látványosságait bemutató képeit 2003 és 2009 között készítette. Az anyagból albumot is összeállítottak.

A megnyitó résztvevőit először Dr. Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója köszöntötte. Radnóti ismert versére hivatkozott: “Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj” – de Georg Gerster képei sokkal közelebb hozzák a tájat, mint a térképek. Ezek a képek valóban Magyarország kulturális örökségét mutatják be, nem véletlen, hogy a kiállítás korábban Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében került megrendezésre.

luftbild

A már említett album előszavát Dr. Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese írta. Megnyitóbeszédében kiemelte, mennyire különböző a kiállítás és a kötet. A tárlaton csak a művek töredékét lehet bemutatni, különböző szempontok szerint választják ki, mely művek kerülnek végül kiállításra. Dr. Fejérdy felhívta a figyelmet a mostani kiállítás egyik fő motívumára: a Budapestet és Pécset ábrázoló képek egymással szemben találhatók, amely a két város különbözőségét és összetartozását is kifejezi.

Joachim Uhlmann, baden-württembergi miniszteri tanácsos a kiállítást a Németország és Magyarország, illetve Baden-Württemberg és Magyarország közötti hosszú évek óta tartó együttműködés eredményeként írta le. Hangsúlyozta a számos német és magyar község és város közötti partnerkapcsolat fontosságát, így Pécsét és Fellbachét is. Fellbach városa maga is a rendezvény támogatója.

A kiállítás képei Magyarországot legszebb oldaláról mutatják be: középkori várait, festői belvárosait, valamint a geometrikusan megtervezett telepesfalvakat, mint Véméndet, Mecseknádasdot vagy Csátalját. A fotóst különösen ezek a települések ragadták meg.

A kiállítást ezen a helyszínen augusztus 1-jéig lehet megtekinteni, ezután további magyarországi városokban, majd Németországban mutatják be.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo