Sváb fiatal ötödik lett a budapesti junior birkózó világbajnokságon

Forrás: Zentrum

2010. július 20-án a 19 éves sváb származású Rizmájer György ötödik helyen végzett a budapesti junior birkózó világbajnokság kötöttfogású versenyének 96 kg-os súlycsoportjában. A következő cikkből többet is megtudhatnak a fiatal sportolóról és karrierjéről.

birkozas_01

György 1991-ben született, sportolói karrierjét 2000-ben kezdte el a BVSC-Dega versenyzőjeként. 2006 óta vesz részt az úgynevezett Héraklész-programban, egy olyan tehetséggondozási rendszerben, amely a kiválasztástól egészen az olimpiai felkészüléséig segíti az utánpótlás legtehetségesebb versenyzőit.

2010. március 21-én és 22-én a fiatal sportoló Szófiában a magyar junior kötött- és szabadfogású birkózóválogatottal részt vett a nemzetközi kötött- és szabadfogású birkózóversenyen. György a döntőben sajnos alulmaradt a bolgár Hyusein Hyuseinnel szemben, de az elért második helyezés is remek teljesítmény.

birkozas_02

Július elején pedig következett a bulgáriai junior Európa-bajnokság, ahol a fiatal versenyző ismételten kitűnő eredményt ért el. Saját súlycsoportjában egy grúz és egy török származású német versenyző mögött a harmadik helyen végzett.

A fiatal sportolónak nem volt ideje a pihenésre, hiszen még ebben a hónapban – július 20. és 25. között – rendezték meg Budapesten a junior világbajnokságot. Gyurka a bronzmérkőzésen az iráni Sahab Morteza Guredzsilitől két menetben vereséget szenvedett, így a magyar versenyző 5. lett a világversenyen.
Struhács György, a kötöttfogású birkózók szakágvezetője így nyilatkozott a mérkőzés után: “Ezt a meccset az erő döntötte el. Rizi éppen 96 kiló, az ellenfél a nap végére már száznál is több volt. A túl nagy erőfeszítés felőrölte, tompává tette. Az Európa-bajnokság után ez a verseny már túl nagy teher volt neki, de az elkövetkező 2-3- évben ő is százkilósra izmosodhat, van tehát benne tartalék.”

György elmondása szerint a birkózás náluk családi hagyomány, több generáció is ezt a sportágat űzte, így természetes volt, hogy ő is kipróbálja magát a birkózószőnyegen. Az első években azonban nem volt eredményes és minden vágya egy érem volt. “Édesapámnak azonban igaza volt, amikor azzal biztatott, hogy a kemény munkának meglesz az eredménye: az elmúlt tíz évben nyolc országos bajnoki címet szereztem, idén junior válogatottként EB bronzérmes, Budapesten a világbajnokságon pedig ötödik lettem.”

A fiatalember életében a sport mellett fontos szerepet játszik német származása, valamint a sváb zene. Barátaival, rokonaival szívesen látogat meg sváb településeket (Taksony, Szár, Soroksár, Pilisvörösvár,Pilisszentiván), ahol a helyi bálokon sváb zenére mulatnak.

A versenyek után remek lehetőség adódott a fiatal sportoló számára. Eredményei alapján megkeresték a német másodosztályú TSV-Westendorf csapatától és felajánlották neki, hogy birkózzon náluk. Az ottani bajnokság augusztus 21-én kezdődik és Györgynek 12 alkalommal kell majd szőnyegre lépnie.

Az aktív sportolás mellett György a Széchenyi István Egyetem hallgatója is. Hogy hogyan tudja az egyetemi kötelezettségeit és a sportolást összeegyeztetni? Erről így nyilatkozik: “Ez egy új helyzet, az egyetem és a németországi birkózás. Nem lesz könnyű, de megtanultam az időmet jól beosztani. Bár a vizsgaidőszakban úgy érzem, hogy minden idő kevés. Az egyetemen próbálom az óráimat összeegyeztetni az edzésekkel, ami nem mindig könnyű. Hétvégenként otthon tudtam tanulni, de most a westendorfi utazások miatt ez az idő kiesik.”

György számára egyelőre tehát a birkózás és a tanulás a legfőbb feladat. A sport mellett érdekli a vendéglátás, amit az egyetemen is tanul, de a későbbiekben a meglévő családi autóbontó vállalkozást is folytatná.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo