Könyvbemutató: Egy lány a szovjet lágerben

Forrás: LdU

2010. október 12-én a Magyarországi Németek Házában mutatták be Lerch Gabriella Egy lány a szovjet lágerben című könyvét. A kiadvány az 1944-ben szovjet kényszermunkára elhurcolt Wiezner Katalin sorsát rekonstruálja.

A kétnyelvű könyvbemutató bevezetőjeként Fülöp Zsuzsanna, a Kairosz Kiadó képviselője beszélt a kiadói programról és azon törekvésükről, hogy minél több eddig kiadatlan memoárt jelentessenek meg. Lerch Gabriella műve az első, amely magyarországi német témával foglalkozik, de remélhetőleg majd több hasonló követi.

ZZ7E27EB93

A bevezetőt követően Lerch Gabriella felvázolta a könyv tartalmát. A mű alapját Wiezner Katalin röviddel a hazatérés után írt naplója képezte. Ezt a szerző Wiezner családtagjainak információival egészítette ki, valamint történeti bevezetőt írt hozzá. Lerch hangsúlyozta, hogy Wiezner Katalin története őt magát is megérintette, mivel Lerch családja is éppen csak elkerülte a malenkij robotot.

A szerző bemutatta az elhurcolások okait és lefolyását. Wiezner Katalin kezdetben úgy gondolta, csak kétheti magyarországi jóvátételi munkára viszik, de kiderült, hogy a transzport végcélja a Szovjetunió volt, ahol kemény bányászmunkát kellett végeznie. Ugyan a lágerbeli körülmények szinte elviselhetetlenek voltak, a foglyok szép pillanatokat is megéltek, például amikor közösen énekeltek vagy imádkoztak.

ZZ45A752E2

Drámai változást hozott Wiezner életében, amikor egy őr eltörte a karját. Mégis tovább kellett dolgoznia, de ennek a sérülésnek eredményeképpen térhetett haza hamarabb, egy betegtranszporttal Magyarországra. Magyarországon először német kémként kezelték, csak két hét után térhetett haza otthonába.

Lerch célja a könyv megjelentetésével, hogy megismertesse az olvasókkal a malenkij robotot és emléket állítson a kényszermunka áldozatainak.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo