Klotz Miklós-emlékest a MNH-ban

Forrás: Zentrum

20 évvel ezelőtt hunyt el Klotz Miklós magyarországi német költő és kultúrpolitikus. Ebből az alkalomból rendeztek megemlékezést 2010. november 22-én a Magyarországi Németek Házában.

A program kezdetekor és az előadások között Merán Bálint színművész olvasta fel a szerző néhány versét.

Az első felolvasás után Klotz Mária, a költő húga ismertette testvére életpályáját. Klotz Miklós 1947-ben született a budai hegyekben fekvő Pilisszentivánon, itt végezte az általános iskolát is. Tehetséges és szorgalmas gyerek volt, keresztény neveltetésének hála fegyelmezett is. Zenei tehetségét szülei is támogatták, mesterhegedűjét később Bettina lánya örökölte tőle.

Gimnazistaként kezdett el írni, először magyar nyelven. Az ELTÉ-n németet és oroszt hallgatott, de közben szakmát is tanult. Akkoriban sokat dolgozott együtt Manherz Károllyal, például népdalokat gyűjtöttek. Lipcsei ösztöndíja idején ismerte meg első feleségét, Doris Schrödert. A rövid házasságból két lánya született.

A válást követően minden kapcsolatot megszakított volt feleségével, később összeházasodott Erdődi Györgyivel. Budapestre visszatérve tizenkét évig dolgozott a Német Szövetségnél, de nagy csalódásként érte, amikor megakadályozták, hogy főtitkár legyen. Utolsó éveiben a kelet-berlini Magyar Kultúra Házának igazgatója volt. Felesége váratlan halálát követően lelkileg instabillá vált. 1990. július 6-án holtan találtak rá lakásában, a rendőrségi jelentés szerint öngyilkosságot követett el.

Bettina lánya apjára szigorú emberként emlékszik vissza, aki azonban stabil hátteret biztosított gyermekei boldogulásához és mindent megtett a családjáért.

Nelu Bradean-Ebinger egykori költőkollégaként emlékezett Klotz Miklósra. Felhívta a figyelmet a “Greift zur Feder”-mozgalomra, amely újra felvirágoztatta a magyarországi német irodalmat. Bradean-Ebinger számos települést látogatott meg Klotzcal, Kelet-Berlinben is több ízben találkozott vele. Különösen emlékezetes élmény volt számára egy kevéssel a berlini fal leomlása után tartott felolvasás, amelyen tisztán lehetett érezni az emberek lelkesedését. Bár erre nem sokkal Klotz halála előtt került sor, Braden-Ebinger nem vette észre rajta belső konfliktus jeleit: nem olyan ember volt, aki feladja, még ha pesszimista is volt. Klotz Miklós harcos ember volt, akivel tabutémákról is lehetett beszélgetni. Különleges személyisége volt a magyarországi német irodalomnak.

Schuth János elkötelezett emberként jellemezte Klotz Miklóst, akinek publicisztikáit is érdemes elolvasni. Bár meggyőződéses szocialista volt, a magyarországi németek érdekében képes volt a határokat feszegetni. 1977-ben megpróbált járási alapon helyi csoportokat létrehozni a Szövetségen belül, de kemény kritikát kapott érte, mivel állítólag a Volksbundot kívánta volna így rekonstruálni. Ez volt az oka, miért nem lehetett hivatalos főtitkárjelölt.

A 70-es években Klotz igyekezett professzionálisabbá tenni a Szövetség munkáját, amelynek a kultúra minden területével foglalkoznia kellett volna. Több nyugati kapcsolattal is rendelkezett. Irodalmi öröksége viszonylag kevés, szinte valamennyi műve megjelent az Erkenntnisse 2000 kötetben. Klotz életfilozófiája a “harc vagy menekülés volt”. Nem ismert kompromisszumot, de tisztességes ember volt, méltán emlékeznek meg róla húsz évvel halála után is.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo