Jubileumi ünnepség: 10 éves a Magyarországi Németek Háza

Forrás: Zentrum

2011. január 26-án a Magyarországi Németek Házában (HdU) ünnepelték az épület átadásának tízéves évfordulóját. Ebből az alkalomból számos olyan vendéget hívtak meg, akik hozzájárultak a Ház létrejöttéhez ill. a házban dolgoztak.

hdu1

A vendégek köszöntése után a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete, Dorothee Janetzke-Wenzel kapta meg a szót. Azt mondta, általában az ünnepelt kap ajándékot, ebben az esetben azonban a HdU ad ajándékokat, a számos kultúrprogramot, amit itt rendeznek. A HdU találkozások helyszíne, Janetzke-Wenzel különösen annak örül, hogy jó a kapcsolat a Ház és a nagykövetség között. Kiemelte, hogy Németország sosem akarta befolyásolni a magyarországi németség tevékenységét, előnyben részesítik, ha a közösségek maguk intézik ügyeiket. A nagykövet asszony fontosnak tartja a német nyelv használatát, úgy véli, Magyarországon a németet legalább második nyelvként meg kellene tanulni: a lehetőség adott. Említést tett a magyar EU-elnökségről, amely hozzájárulhat, hogy lassan eltűnjenek az államhatárok.

hdu2

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke felvázolta a HdU eredeti koncepcióját: az intézménynek a magyarországi német egyesületek otthonának és magyarországi német rendezvények helyszínének kellett lennie. Ezt a szerepet máig betölti.

Heinek visszaemlékezett, hogy először 1995-ben merült fel politikai szinten az igény egy ilyen intézményre. Amikor 1999-ben az MNOÖ elnöke lett, kétségei voltak, hogy sikerül-e időre befejezni az épület átépítését, a terveket is módosították – pl. örömteli módon egy könyvtár is helyet kapott az épületben, amit eredetileg nem terveztek -, a projekt mégis sikerrel zárult. Biztosított mindenkit, hogy az MNOÖ mindig támogatni fogja a Magyarországi Németek Házát.

hdu3

Ulrike Brüderle volt a Német Szövetségi Belügyminisztérium munkatársaként a HdU-projekt felelőse. Beszédében elmondta, hogyan kapta a feladatot és hogyan vette fel a kapcsolatot a Stuttgartban élő magyarországi német építésszel, Glaser Lászlóval. Az átépítés előtt az épület állapota katasztrofális volt, a lebontását tervezték. De nemcsak megmentették, hanem biztosították a jövő számára. Brüderle megemlített néhány körülményt, amelyek a munkát nehezítették. A HdU-t “lélekkel bíró háznak” nevezte, használóinak további boldog évtizedeket kívánt.

hdu6

Glaser László építész prezentációjában az átépítési munkálatokat mutatta be. A nézők vázlatokat tekinthettek meg a tervekről, részletes információkat kaptak az építkezés nehézségeiről. A munkálatok összesen 27 hónapon át tartottak, a Házat 2000. június 6-án adták át.

hdu4

Ez követően egy a HdU-ról szóló dokumentumokat, aktuális újságcikkeket és tárgyakat tartalmazó időkapszulát ástak el a Ház udvarán. A rendezvény végén a vendégeket állófogadás várta. Az este kísérőzenéjéről a Joe Fritz Band gondoskodott.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo