Országos Gála 2011

Forrás: Zentrum

2011. január 8-án, a német kisebbségi önkormányzatok napján 15. alkalommal került megrendezésre a budapesti Kongresszusi Központban az ünnepi gála. A fellépő kultúrcsoportok és szólisták idén is színvonalas műsorról gondoskodtak. A megjelenteket Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke köszöntötte, az ünnepi beszédet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter mondta.

ZZ3C4D29F0

A gálán átadták a magyarországi németség legnagyobb kitüntetését, a “Magyarországi Németségért Arany Dísztű” díjat. Ezt az elismerést minden évben olyan magyarországi németek, más magyar állampolgárok illetve külföldiek kaphatják meg, akik többek között kiváló tevékenységet folytatnak a kisebbség érdekében, illetve Magyarországon vagy külföldön végzett munkáságukkal hozzájárultak a nyelvi, anyagi és kulturális örökség megőrzéséhez. Idén három ember vehette át az elismerést: Bauer Andrásné, Dr. Fehérvári József és Heilig Ferenc.

Bauer Andrásné 1978 óta ír verseket és prózát ősei szokásairól és életéről, 1980-1987 között a sombereki dalkör tagja volt, 1982-től 1997-ig a sombereki nyugdíjasklub elnöke, táncot és dalokat tanít gyerekeknek. 2002 óta a kaposvári Német Kisebbségi Önkormányzat tagja, énekel a kaposvári nyugdíjas kórusban, klubesteket szervez, valamint saját könyveket ad ki.

Dr. Fehérvári József a budapesti Német Kultúregyesület és a magyarországi Sankt Gerhard Werk alapító tagja, az óbudai “Braunhaxler” Egyesület alapítója, 1994-től az Óbuda-Békásmegyeri Német Önkormányzat elnöke, a Fővárosi Német Önkormányzat tagja. 2002-2006 között a MNOÖ közgyűlési tagja, fellépett a német anyanyelvi nyelvoktatás érdekében, ápolja a zenei hagyományokat, számos helyen tartott előadást a magyarországi németek történelméről, hagyományőrző rendezvényeket szervez bel- és külföldön egyaránt.

Heilig Ferenc a tótvázsonyi Német Nemzetiségi Énekegyesület alapítója, a veszprémi Német Klub alapító tagja, német nyelvű misék szervezője, az MNOÖ regionális irodájának vezetője. 2001-től a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának elnöke, országos kulturális rendezvények szervezője, kották, valamint CD-k és DVD-k kiadója.

ZZ3869AB2A

A “Magyarországi Németségért Arany Dísztű” kitüntetés mellett idén is átadták a Koch Valéria-díjat. Az elismerést Lehmann Mirjam (Pécs), Manz Ingrid (Baja), Tillmann Kinga (Feked) illetve Pócsik Viktor (Budapest) vehette át. Ezt az elismerést magyarországi német középiskolások kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzeti területen végzett munkájuk alapján, illetve friss diplomások német nemzetiségi témában megírt kiváló diplomamunkájáért veheti át.

Az Országos Gálán az alábbi kultúrcsoportok és szólisták léptek fel: Wagenhoffer Női Kórus (Csolnok), a bólyi Általános Iskola énekkara, a Roger Schilling Fúvószenekar (Paks), a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar, a Mecseknádasdi Magyarországi Német Néptánccsoport és a bonyhádi Kränzlein Néptáncegyesület gyermek tánccsoportja, valamint Frank Ildikó, a Magyarországi Német Színház művésze, Manz Ingrid (Baja), Bede Szilvia (Máza), Mayer Dominik (Csolnok) és Hedrich Emánuel (Csátalja).

ZZ54F7D201

A program előtt és után, valamint a szünetben a vendégek kivetítőkön tekinthették meg a a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ BlickPunkt elnevezésű online fotóversenyére beküldött képeket.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo