Továbbképzés közép- és kelet-európai újságírók számára

Forrás: Zentrum

1993 óta minden nyáron három hetes továbbképzést kínál németül beszélő közép- és kelet európai újságírók számára a Fiatal Újságírókat Támogató Intézet (Institut zur Förderung publizistischen Nachwuchses – ifp). Ezeken a Kelet-Európa kurzusokon (Ostkurs) a résztvevők professzionálisan fejlesztik újságírói ismereteiket, melyeket gyakorlati feladatok segítségével mélyítenek el.

A szeminárium tartalma:
A résztvevők tapasztalt előadók vezetésével gyakorolhatják a kutatási módszereket és a különböző újságírói műfajokat (hír, beszámoló, riport), valamint a sajtófotózást. A továbbképzés súlyponti témájával (rádiós és televíziós interjúk) betekintést enged a rádiós munkába is.

A szakmai munka mellett nagy jelentőséggel bír a médiának a plurális demokráciában betöltött szerepéről folytatott eszmecsere. Ezen kívül megvizsgáljuk és megvitatjuk az Egyház szerepét a médiában. A szeminárium sikeres elvégzéséről a résztvevők oklevelet kapnak.

A résztvevők:
A szemináriumsorozat 1993-as kezdete óta 18 ország 223 újságírója vett részt a továbbképzésen. A hallgatók az Európa Unió tagországaiból – Bulgáriából, Lettországból, Litvániából, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából, Csehországból, Magyarországból -, Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, valamint az egykori Szovjetunió utódállamaiból (Oroszország, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Moldávia, Ukrajna, Fehéroroszország) érkeztek.

Kelet-Európa kurzus 2011

Az ifp 2011. július 17. és augusztus 5. között tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg háromhetes szemináriumot németül beszélő közép- és kelet-európai újságírók számára. A kurzus helyszíne ismét München lesz.

A pályázatok beérkezési határideje 2011. február 1.

Részvételi feltételek:

Azok az újságírók jelentkezhetnek, akik

fő- vagy mellékállásban dolgoznak a sajtónál, a rádiónál, vagy a televíziónál
tudnak németül írni, beszélni
19 és 32 év között vannak
pozitív beállítottsággal bírnak a demokratikus, humanista és vallási értékekkel szemben

A szeminárium nyelve német. Ezért minden résztvevőnek tudnia kell német nyelven kutatnia, interjút készítenie és szöveget írnia. A továbbképzés nem német nyelvtanfolyam.

Költségek:

A szállásért, ellátásért és a képzésért nem kell fizetni. Az utazás költségeit rendszerint a résztvevők fedezik.

További információk:
http://www.ifp-kma.de/Weiterbildung/Ostkurse.html

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo