Könyvbemutató: Lied unterm Scheffel

Forrás: Zentrum

2010 végén jelentette meg a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége Áts Erika Lied unterm Scheffel című kötetét. A könyv ünnepélyes bemutatójára 2011. február 17-én, a Magyarországi Németek Házában került sor.

A program első felében Dr. Kerekes Gábor (ELTE) Áts Erikáról és a kötetről beszélt. Áts Erika 1934-ben született nagybirtokos családban. A második világháború végén a családot Németországba evakuálták, ahol Áts további német nyelvi ismeretekre tett szert. 1948-ban hazatértek. Áts Erika germanisztikát hallgatott az ELTÉ-n, később a Német Szövetségnél és a Neue Zeitungnál dolgozott. Versei első ízben 1974-ben, a Tiefe Wurzeln antológiában jelentek meg. 1981-ben jelentette meg első kötetét Gefesselt ans Pfauenrad címmel. Később számos művet publikált a különböző magyarországi német antológiákban.

vudakats1

Az új kötet szövegei korábban szinte kivétel nélkül kiadatlanok voltak, de van köztük olyanok is, amely 1981 előtt keletkezett. Szerepel benne 2010-es vers is, amely igazolja, hogy Áts Erika ma is aktív alkotó. Kerekes méltatta Schuth János és Korb Angéla szerkesztőket kiváló munkájukért. A kötet hét tematikus fejezetre van osztva, de nem csak témáiban sokszínű. Hogy a nézők áttekintést kapjanak Áts költészetéről, Kerekes több vers fénymásolatát osztotta ki és röviden elemezte a szövegeket.

Az este második felében Hadzsikosztova Gabriella olvasott fel a kötetből. Különösen nagy hatással volt a közönségre a Zwei ungarische Volkslieder című vers előadása, melyet a művésznő magyarul és németül is elénekelt.

vudakats2

A program zenei aláfestéséről Korb Angéla (klarinét) gondoskodott.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo