YFU-tájékoztató az MNH-ban

Forrás: Zentrum

2011. március 10-én a YFU (Youth For Undersnanding – Fiatalok a Megértésért) magyarországi képviselői tájékoztató tartottak a Magyarországi Németek Házában. A szervezet részéről a rendezvényen Szommer Gabriella, a YFU magyarországi igazgatója, Hegedűs Gabriella beutazó program koordinátor, egykori magyar és német cserediákok, illetve a programban jelenleg résztvevő külföldi diákok és azok vendéglátó családjai vettek részt.

yfu

A YFU a II. világháború után alakult meg azzal a céllal, hogy a fiatalok más környezetet, más embereket, más kultúrákat ismerhessenek meg. A YFU Magyarországon 1993-tól bejegyzett nonprofit közhasznú szervezet. A nemzetközi diákcsereprogramban világszerte évente több ezer középiskolás korú fiatal vesz részt. A 15-18 évesek ebben a korban még tudnak változni, illetve későbbi életükre nagy hatással lehet egy idegen kultúra megismerése. A YFU Magyarország jelenleg közel 30 országgal ápol partnerkapcsolatot, mint például Argentínával, Mexikóval, Kínával, Dániával, Finnországgal és Norvégiával. Hazánkba idén 25 külföldi diák érkezik, túlnyomórészt Németországból, ők önkéntes vendéglátó családoknál fognak lakni.

A tájékoztatón az érdeklődők először egy kisfilmet tekinthettek meg, melynek főszereplői a Magyarországon tartózkodó külföldi diákok voltak. Arra válaszoltak, hol laknak, mit szeretnek Magyarországban, illetve mi a véleményük a magyar emberekről. Általános vélemény volt, hogy hazánk lakói nagyon kedvesek, aranyosak. A filmből kiderült továbbá az is, hogy a legkedveltebb magyar szavaik közé többek között a tyúk, az űrhajó és a kukorica tartozik.

A filmet a YFU rövid bemutatása, illetve a cserediákok élménybeszámolója követte. Mindegyikük kiemelte, hogy az első pár hónap nehéz volt számukra az idegen nyelv miatt, de a nyelvi akadályok leküzdése után mindegyikük rendkívül jól érezte, illetve érzi magát még most is az új környezetben.
A tájékoztatót a külföldi cserediákok és az egyik vendéglátó szülő kis koncertje zárta le.

A rendezvényt követő állófogadás alatt az érdeklődőknek lehetősége nyílt személyesen beszélgetni a szervezet képviselőivel és a diákokkal.

A YFU-ról, célkitűzéseiről, programjairól bővebb és részletesebb információt a szervezet honlapján (www.yfu.hu) találhatnak.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo