Ingyenes táborozás nemzetiségi diákoknak

Forrás: LdU

A bajai Eötvös József Főiskola Nemzetiségi Tehetséggondozó Műhelye nemzetiségi tábort szervez középiskolás, német vagy horvát nemzetiségi kötődésű diákoknak.
A szervezők a diákok identitásának erősítése, annak tudatosítása, hogy nem csupán magyar nyelven, a magyar intézményekben lehet sikeres pályát befutni, hanem nemzetiségi óvónőként, tanítóként, nemzetközi kapcsolatokért felelős szakemberként vagy az idegenforgalomban is jól hasznosítható tudást lehet szerezni.

A táborban végzett tevékenységünk egyrészt a diákok én-képének fejlesztését célozza, ehhez kapcsolódóan a nemzetiséghez tartozás, mint az identitást és a közösségben betöltött szerepet meghatározó tényező erősítése a cél. Tudatosítani kívánják, hogy ez előnyt jelent, mert sikeres életpályát lehet rá építeni. A nemzetiséghez tartozást a közös nyelv használatával, hagyományok, szokások felelevenítésével is erősíteni szeretnék. Nem hagyományos nyelvórákról van szó, hanem a napi társas érintkezést valósítanák meg német, illetve horvát nyelven.

Ezen túlmenően azokat a tudományos, politikai kérdéseket is szeretnék megvitatni, amelyek a nemzetiségek problémáihoz, az autonómia kérdésköréhez kapcsolódnak. Bemutatják a nemzetiségi kérdések megoldási modelljét egyes európai államokban, az Európai Unió politikáiban, illetve az új magyar alkotmányozási folyamatban. Fontos, hogy a diákok megértsék és felmérjék a lehetőségeket, amelyek a határokon átnyúló kulturális és kereskedelmi együttműködésben rejlenek.

A tábor jó alkalmat nyújt a kreativitás fejlesztésére is, saját érdeklődési kör kialakítására, tudományos munka megkezdésére. Ehhez minden diák önálló feladatot kap, amelyhez a tábor befejezése után anyagot gyűjthet és kidolgozhat. Mindezek mellett számos vidám programot is terveznek a szervezők, mint például kirándulást, lovaglást, versenyeket.

Helyszín és időpont:
Vadgesztenye Ifjúsági Közösségi Szálláshely, (H-6795 Bordány, Kossuth u. 58., www.bordany.hu. üzemeltető: Egérház Alapítvány, H-6795 Bordány, Teréz u. 24., Mobil: +36-30-629-76-70, Fax: + 36-62-588-130, Email: vadgesztenyehostel@gmail.com)
A mai kor elvárásainak maximálisan megfelelő, kulturált, biztonságos és nyugodt környezet,
Négy és öt férőhelyes nemdohányzó szobák, saját fürdőszobával, ágyneművel, törülközővel.
Szolgáltatások: számítógépek (3 db), internet használat, wifi, hajszárító, vasaló, TV + DVD lejátszó.
A tábor 6 napos, (2011. 07. 04-10)

Ellátás:
Napi háromszori étkezés.

Jelentkezés:
Jelentkezni a mellékelt adatlap kitöltésével lehet, melyet a dr.eva.nagy@gmail.com címre elektronikusan, illetve az Eötvös József Főiskola Nemzetiségi Tehetséggondozó Műhely címre (6500 Baja, Szegedi u. 2.) postai úton kérjük visszaküldeni 2011. május 31-ig.
A támogatott pályázatok száma várhatóan 20 db.
A nyerteseket postai úton értesítjük.

További információ:
Eötvös József Főiskola Nemzetiségi Tehetséggondozó Műhely
6500 Baja, Szegedi u. 2.
Tel: +36-79/524-624
Fax: +36-79/524-630
E-mail: dr.eva.nagy@gmail.com
www.ejf.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo