Eine Reise in das alte Fünfkirchen

Forrás: Bibliothek.hu

A müncheni Institut für Kunst und Geschichte Südosteuropas a 2010-es kulturális fővárosi év alkalmából helytörténeti gyűjteményt adott ki Pécs városáról szóló régi szövegekből.

einereise360

Ahogy az alcím “Die europäische Kulturhauptstadt Pécs in deutschen Quellen” (Az európai kulturális főváros német forrásokban) elárulja, a kötet kizárólag német nyelvű szövegekkel foglalkozik, de azokból széles választékot kínál. Jellemző szövegforma a kötetben, az útibeszámoló, a röplap és a városleírás különböző kézikönyvekből, de meg kell említenünk a kései 19. századi válogatott újságcikkeket is.

A legtöbb íráshoz bevezető fejezet tartozik, melyekben elolvashatjuk az adott szerzőről vagy műről szóló legfontosabb tudnivalókat. A könyvben számos illusztráció kapott helyet: maguk a dokumentumok, a város ábrázolásai, térképvázlatok, stb.

A kötet forrásaiban az olvasó eltérő nézőpontokkal találkozik, a földrajztudóséval, a történetíróéval vagy az újságíróéval. Ezért is érdemes kézbe venni és elolvasni a könyvet.

Juliane Brandt, Johann Habel (szerk.): Eine Reise in das alte Fünfkirchen : Die europäische Kulturhauptstadt Pécs in deutschen Quellen
(Utazás a régi Pécsre. Az európai kulturális főváros német forrásokban)
München : IKGS, 2010.
469 o. : ill.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo