“Pannóniai örökségem” – Heitler László kiállítása a Magyarországi Németek Házában

Forrás: Zentrum

Június 1-jén 18 órakor nyitották meg a Magyarországi Németek Házában Heitler László festőművész kiállítását. Az 1937-ben Pápán született művész alkotásaiban dunántúli hazája elemeit mutatja be, mostani kiállításán elsősorban házakat ábrázoló műveket láthatunk. Az est zenei aláfestését Csurkulya László biztosította színvonalas cimbalomjátékával.

IMG_1294

Cseh Borbála művészettörténész megnyitó beszédében kiemelte, hogy a házak festése a gyerekekre is jellemző. Heitler László az épületeket mindig kívülről festi meg, a bennük zajló élet rejtve marad. A festményeket azonban rend jellemzi, ez tisztán látható. Ezek a házak csendesek, de egyáltalán nem némák. A kiállított művek az utóbbi 40 évből származnak.

IMG_1275

Cseh Borbála után Palotai Magdolna, a VUdAK tagja két verset adott elő. Nagy László Bakony című verse Heitler László ars poeticájának tekinthető – ez magyarul hangzott el -, majd németül hallhattuk Heine Wie des Mondes Abbild zittert című művét-

Maga a festőművész is szólt néhány szót a megjelentekhez. El volt ragadtatva a kísérőzenétől, köszönetét fejezte ki Csurkulya Józsefnek és a szervezőknek. A rendezvényen Heitler László két könyvét és több metszetét is kisorsolták a jelenlevők között.

A rendezvényt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok Intézete támogatta.

A kiállítás június 22-éig tekinthető meg.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo